Освежено 16:14:25
Понеделник, 26 Јуни 2017

Сојузниците ја поддржуваат Турција со огромна солидарност, се наведува во заедничката изјава на министрите за надворешни работи на земјите од НАТО по преговорите во Брисел.

nato

„Во духот и солидарноста на 28-те земји-членки на Алијансата, тие ќе продолжат со разработување дополнителни мерки за гарантирање на безбедноста“.

- Нашиот сојузник Турција се наоѓа буквално на линија на фронтот. Разгледуваме како можеме да продолжиме да ја зголемиме воздушната одбрана на Турција и да ги употребиме воспоставените одбранбени планови за земјата, изјави генералниот секретар Јенс Столтенберг.

Тој нагласил дека мерките се очекува да бидат утврдени за неколку недели. Некои членки на НАТО настојуваат за поактивен дијалог со Москва. 

Спонзорирани линкови

  • 7 дена