Освежено 16:14:25
Недела, 25 Јуни 2017

Симулациска вежба на терористички напад била организирана на Универзитетот Стратмор во Најроби , но наместо како поука за тоа како да се однесуваат за време на потенцијална закана, вежбата завршила трагично.

najrobi3.jpg500

30 лица биле повредени, а една жена починала откако се фрлила од прозор, бидејќи била преплашена.

Во неуспешната симулација на полицијата страдала 33-годишната Естер Кидамби, една од вработените службенички на факултетот.

najrobi1

-Одеднаш слушнав стрелање, за кое подоцна се испостави дека се само ќорци. Во тој момент бев толку исплашена, што само се стопив во толпата и продолжив да трчам кон излезот. Меѓутоа, овде нé пречека уште еден маскиран човек со оружје во рацете, па инстинктивно излегов преку прозорецот, рекла една од студентките.

najrobi2
Наскоро следувало панично стампедо на луѓе кои во тој момент се нашле во зградата.

najrobi

Многумина завршиле со потешки повреди, како повеќекратни скршеници на рацете и нозете.
Она што е чудно што никој на универзитетот не знаел дека станува збор за симулација, а од полицијата рекле дека на тој начин сакала да види како цивилите се однесуваат во случај на терористичкиот напад. Експериментот за жал завршил трагично.

Спонзорирани линкови

  • 7 дена