Kurir.mk https://arhiva.kurir.mk Најнови вести Sat, 04 Nov 2023 21:48:43 +0000 mk-MK hourly 1 https://wordpress.org/?v=6.3.2 https://arhiva.kurir.mk/wp-content/uploads/2017/12/cropped-favicon-32x32.png Kurir.mk https://arhiva.kurir.mk 32 32 РЕАКЦИЈА на сопштението на СУТКОЗ, во врска со невистинското произнесување на случувањата во ЈП Водовод и канализација https://arhiva.kurir.mk/makedonija/vesti/reaktsija-na-sopshtenieto-na-sutkoz-vo-vrska-so-nevistinskoto-proiznesuvane-na-sluchuvanata-vo-jp-vodovod-i-kanalizatsija/ https://arhiva.kurir.mk/makedonija/vesti/reaktsija-na-sopshtenieto-na-sutkoz-vo-vrska-so-nevistinskoto-proiznesuvane-na-sluchuvanata-vo-jp-vodovod-i-kanalizatsija/#respond Sat, 04 Nov 2023 21:30:44 +0000 https://kurir.mk/?p=896544

РЕАКЦИЈА на сопштението на СУТКОЗ, во врска со невистинското произнесување на случувањата во ЈП Водовод и канализација, каде биле спречувани членовите на УО од страна на вработените-обезбедувањето за извршување на својата службена должност. Почитуван претседател на СУТКОЗ господин Стојан Кашиковски и до пред неколку месеци бевте раководител на обезбедување и на ПП заштита при ЈП “Водовод и канализација”. Ве ПОТСЕТУВАМ и го поткрепувам со докази и факти дека апсолутно вашето соопштение е неиздржливо и законски неосновано,бидејќи од истата гарнитура од Градот Скопје -наредбодавател беше Даниела Арсовска,а извршител ВД Маријанчо Митовски. Многу вработени во 10-11 месец во 2022 година беа казнети,дисциплински гонети,а на ВАС -Стојанче Кашиковски ви е дадена ОДЛУКА за ОТКАЗ(прекин на работен однос). Што значи дека ОРГАНОТ кој ги поништува одлуките и наредбите на менаџерскиот тим е НАЈВИСОКИОТ ОРГАН-УПРАВНИОТ ОДБОР. Врз основа на оваа за твое ПОТСЕТУВАЊЕ , мислам дека ЗАБОРАВИ , БЛАГОДАРЕНИЕ токму на овој состав на УПРАВЕН ОРГАН ,продолжи да биде вработен во ЈП Водовод и канализација. Од тука произлегува Правната силадека наредбите на менаџментот кои ги дава на обезбедувањето се неосновани,бидејќи Управниот Одбор е Највисокиот орган на управување. Во прилог ви ги доставувам сите ваши барања како доказ на сето горенаведено:     Реакција од претседателот на УО Идриз Орана и членовите на надзорниот УО  ]]>

РЕАКЦИЈА на сопштението на СУТКОЗ, во врска со невистинското произнесување на случувањата во ЈП Водовод и канализација, каде биле спречувани членовите на УО од страна на вработените-обезбедувањето за извршување на својата службена должност. Почитуван претседател на СУТКОЗ господин Стојан Кашиковски и до пред неколку месеци бевте раководител на обезбедување и на ПП заштита при ЈП “Водовод и канализација”. Ве ПОТСЕТУВАМ и го поткрепувам со докази и факти дека апсолутно вашето соопштение е неиздржливо и законски неосновано,бидејќи од истата гарнитура од Градот Скопје -наредбодавател беше Даниела Арсовска,а извршител ВД Маријанчо Митовски. Многу вработени во 10-11 месец во 2022 година беа казнети,дисциплински гонети,а на ВАС -Стојанче Кашиковски ви е дадена ОДЛУКА за ОТКАЗ(прекин на работен однос). Што значи дека ОРГАНОТ кој ги поништува одлуките и наредбите на менаџерскиот тим е НАЈВИСОКИОТ ОРГАН-УПРАВНИОТ ОДБОР. Врз основа на оваа за твое ПОТСЕТУВАЊЕ , мислам дека ЗАБОРАВИ , БЛАГОДАРЕНИЕ токму на овој состав на УПРАВЕН ОРГАН ,продолжи да биде вработен во ЈП Водовод и канализација. Од тука произлегува Правната силадека наредбите на менаџментот кои ги дава на обезбедувањето се неосновани,бидејќи Управниот Одбор е Највисокиот орган на управување. Во прилог ви ги доставувам сите ваши барања како доказ на сето горенаведено:     Реакција од претседателот на УО Идриз Орана и членовите на надзорниот УО  ]]>
https://arhiva.kurir.mk/makedonija/vesti/reaktsija-na-sopshtenieto-na-sutkoz-vo-vrska-so-nevistinskoto-proiznesuvane-na-sluchuvanata-vo-jp-vodovod-i-kanalizatsija/feed/ 0
ПОЛИЦИЈАТА ЈА ОДНЕСЕ КАЛИОПИ ВО ПОЛИЦИСКА СТАНИЦА НА РАСПИТ – концертот прекинат, салата се испразни по ГОЛЕМАТА ТРАГЕДИЈА! https://arhiva.kurir.mk/scena/poznati/politsijata-ja-odnese-kaliopi-vo-politsiska-stanitsa-na-raspit-kontsertot-prekinat-salata-se-isprazni-po-golemata-tragedija/ https://arhiva.kurir.mk/scena/poznati/politsijata-ja-odnese-kaliopi-vo-politsiska-stanitsa-na-raspit-kontsertot-prekinat-salata-se-isprazni-po-golemata-tragedija/#respond Sat, 04 Nov 2023 20:47:55 +0000 https://kurir.mk/?p=896542

Вечерва на концертот на македонската пејачка во Белград Калиопи почина жена на која претходно и се слошило. Според српските медиуми во овие моменти нашата пејачка ја однела полицијата во станица за да биде сослушана. Претходно брзата помош не можела да ја спаси и реанимира жената која изгубила свест, па починала во преполната сала.]]>

Вечерва на концертот на македонската пејачка во Белград Калиопи почина жена на која претходно и се слошило. Според српските медиуми во овие моменти нашата пејачка ја однела полицијата во станица за да биде сослушана. Претходно брзата помош не можела да ја спаси и реанимира жената која изгубила свест, па починала во преполната сала.]]>
https://arhiva.kurir.mk/scena/poznati/politsijata-ja-odnese-kaliopi-vo-politsiska-stanitsa-na-raspit-kontsertot-prekinat-salata-se-isprazni-po-golemata-tragedija/feed/ 0
ВЕЧЕРВА ТРАГЕДИЈА НА КОНЦЕРТОТ НА КАЛИОПИ ВО БЕЛГРАД: Жена од публиката починала, македонската пејачка во солзи – молк во салата! https://arhiva.kurir.mk/scena/poznati/vecherva-tragedija-na-kontsertot-na-kaliopi-vo-belgrad-zhena-od-publikata-pochinala-makedonskata-pejachka-vo-solzi-molk-vo-salata/ https://arhiva.kurir.mk/scena/poznati/vecherva-tragedija-na-kontsertot-na-kaliopi-vo-belgrad-zhena-od-publikata-pochinala-makedonskata-pejachka-vo-solzi-molk-vo-salata/#respond Sat, 04 Nov 2023 20:24:42 +0000 https://kurir.mk/?p=896538

Пејачката Калиопи мораше да го прекине концертот кој требаше да се одржи во салата МТС во Белград. Како што пишуваат српските медиуми, на непознатата жена на возраст од околу 70 години ненадејно и се слошило, а присутните сведочат дека морале веднаш да го напуштат просторот. Српските медиуми известуваат дека жената починала, а итната помош не можела да помогне дури ни со реанимација. Полицијата е на лице место и вши увид.]]>

Пејачката Калиопи мораше да го прекине концертот кој требаше да се одржи во салата МТС во Белград. Како што пишуваат српските медиуми, на непознатата жена на возраст од околу 70 години ненадејно и се слошило, а присутните сведочат дека морале веднаш да го напуштат просторот. Српските медиуми известуваат дека жената починала, а итната помош не можела да помогне дури ни со реанимација. Полицијата е на лице место и вши увид.]]>
https://arhiva.kurir.mk/scena/poznati/vecherva-tragedija-na-kontsertot-na-kaliopi-vo-belgrad-zhena-od-publikata-pochinala-makedonskata-pejachka-vo-solzi-molk-vo-salata/feed/ 0
Пукање во Белград, ранет еден маж https://arhiva.kurir.mk/svet/region/pukane-vo-belgrad-ranet-eden-mazh/ https://arhiva.kurir.mk/svet/region/pukane-vo-belgrad-ranet-eden-mazh/#respond Sat, 04 Nov 2023 20:02:23 +0000 https://kurir.mk/?p=896535

Во Чукарица во Белград околу 17:00 часот дошло до пукање во кое едно лице е рането, соопшти Н1 Белград. Маж (28) е ранет во улицата „Милорад Јовановиќ“ во Чукарица. На улиците има полиција со огнено оружје, а моментално во тек е т.н акција „Виор“. Како што неофицијално дознава Телеграф, ранетиот И.А. е свесен. Тој е ранет во градниот кош или во стомакот и со тешки повреди е пренесен во болница. Се уште не е познат мотивот за пукањето.]]>

Во Чукарица во Белград околу 17:00 часот дошло до пукање во кое едно лице е рането, соопшти Н1 Белград. Маж (28) е ранет во улицата „Милорад Јовановиќ“ во Чукарица. На улиците има полиција со огнено оружје, а моментално во тек е т.н акција „Виор“. Како што неофицијално дознава Телеграф, ранетиот И.А. е свесен. Тој е ранет во градниот кош или во стомакот и со тешки повреди е пренесен во болница. Се уште не е познат мотивот за пукањето.]]>
https://arhiva.kurir.mk/svet/region/pukane-vo-belgrad-ranet-eden-mazh/feed/ 0
НАЈВАЖНИТЕ ДАТУМИ ВО НОЕМВРИ – ќе ги раздрма сите хороскопски знаци, се што имате оставете за после овој датум! https://arhiva.kurir.mk/magazin/horoskop/najvazhnite-datumi-vo-noemvri-ke-gi-razdrma-site-horoskopski-znatsi-se-shto-imate-ostavete-za-posle-ovoj-datum/ https://arhiva.kurir.mk/magazin/horoskop/najvazhnite-datumi-vo-noemvri-ke-gi-razdrma-site-horoskopski-znatsi-se-shto-imate-ostavete-za-posle-ovoj-datum/#respond Sat, 04 Nov 2023 19:43:17 +0000 https://kurir.mk/?p=896472

Ако е можно, сè што е важно во ноември одложете го за втората половина, бидејќи младата месечина доаѓа да ги размрда работите, советуваат астролозите. Венера, владетелот на љубовта, влегува во куќата на Вагата, па пред сите знаци во хороскопот е многу романтичен месец, кој носи важни датуми, пишува магазинот City. Посебно внимание треба да се посвети на овие датуми: 4 ноември: Сатурн влегува во Риби – или мора да преземете акција или да се откажете. 8 ноември: Венера влегува во Вага – очекувајте љубовни признанија. 9 ноември: Меркур влегува во Стрелец – застанете зад себе. 13 ноември: Нова месечина во Шкорпија – одлично време за експериментирање со фризури, тетоважи, пирсинг… 22 ноември: Сонцето влегува во Стрелец – авантури и патувања. 24 ноември: Марс влегува во Стрелец – тешки зборови, но луѓето заслужуваат да ја слушнат вистината. 27 ноември: Полна месечина во Близнаци – голем потенцијал за драма. Во текот на ноември, патеката на Сатурн значи дека можете или да ги насочите вашите страсти во акција или да гледате како неповратно исчезнуваат, велат астролозите.]]>

Ако е можно, сè што е важно во ноември одложете го за втората половина, бидејќи младата месечина доаѓа да ги размрда работите, советуваат астролозите. Венера, владетелот на љубовта, влегува во куќата на Вагата, па пред сите знаци во хороскопот е многу романтичен месец, кој носи важни датуми, пишува магазинот City. Посебно внимание треба да се посвети на овие датуми: 4 ноември: Сатурн влегува во Риби – или мора да преземете акција или да се откажете. 8 ноември: Венера влегува во Вага – очекувајте љубовни признанија. 9 ноември: Меркур влегува во Стрелец – застанете зад себе. 13 ноември: Нова месечина во Шкорпија – одлично време за експериментирање со фризури, тетоважи, пирсинг… 22 ноември: Сонцето влегува во Стрелец – авантури и патувања. 24 ноември: Марс влегува во Стрелец – тешки зборови, но луѓето заслужуваат да ја слушнат вистината. 27 ноември: Полна месечина во Близнаци – голем потенцијал за драма. Во текот на ноември, патеката на Сатурн значи дека можете или да ги насочите вашите страсти во акција или да гледате како неповратно исчезнуваат, велат астролозите.]]>
https://arhiva.kurir.mk/magazin/horoskop/najvazhnite-datumi-vo-noemvri-ke-gi-razdrma-site-horoskopski-znatsi-se-shto-imate-ostavete-za-posle-ovoj-datum/feed/ 0
Пуштена во промет пругата од македонско-косовската граница до Косово Поле https://arhiva.kurir.mk/makedonija/pushtena-vo-promet-prugata-od-makedonsko-kosovskata-granitsa-do-kosovo-pole/ https://arhiva.kurir.mk/makedonija/pushtena-vo-promet-prugata-od-makedonsko-kosovskata-granitsa-do-kosovo-pole/#respond Sat, 04 Nov 2023 19:15:10 +0000 https://kurir.mk/?p=896527

Железничката линија од Генерал Јанковиќ, на косовската страна на границата со Северна Македонија, до Косово Поле, во близина на косовската престолнина, денеска беше отворена по подолго време, откако беа пуштени во употреба два тунели на трасата, јави дописникот на МИА од Приштина. На денешната церемонија по повод отворањето на пругата, косовскиот премиер Албин Курти го опиша настанот како еден од најважните за косовската инфраструктура и за поврзувањето на земјата со регионот. Двата тунели, кои беа срушени во косовската војна од 1998-99 година, се долги, едниот 262 метри, а другиот 122. Според Курти, со целокупниот проект за ревитализација на косовските железници се предвидуваат 13 нови мостови и седум тунели, „реконструирани според највисоките европски стандарди за железнички транспорт“. Во соопштението на Владата на Косово се наведува дека вредноста на работите во овој сегмент, од границата на Северна Македонија до Косово Поле, е над 164 милиони евра, додека над 200 милиони евра е планираната вредност за преостанатиот сегмент до Митровица и од Митровица до северната граница на Косово. Курти изрази благодарност до Европската унија, Европската инвестициска банка и Европската банка за обнова и развој, за поддршката на финансирањето и рехабилитацијата на оваа железничка пруга, „која граѓаните на Косово уште повеќе ќе ги доближи до Европската унија“. - Овој проект со години се соочуваше со многу предизвици и пречки. Тие се надминуваат благодарение на решителноста на раководителите, инженерите и работниците на Косовските железници – јавното претпријатие Инфракос, нашето Министерство за животна средина, просторно планирање и инфраструктура, Министерството за економија… и Министерството за финансии, труд и трансфери, изјави Курти. Тој додаде дека „железницата е многу важна инфраструктура која го поврзува Косово со регионот и со Европа и го отвора патот на раст и развој“. Министерката за економија, Артане Ризваноли рече дека штотуку отворената пруга нуди подобри можности за граѓаните и бизнисите, поевтин и побрз транспорт, додека министерот за животна средина, просторно планирање и инфраструктура Либурн Алиу изјави дека со оваа пруга Приштина се поврзува директно со Скопје и Солун.]]>

Железничката линија од Генерал Јанковиќ, на косовската страна на границата со Северна Македонија, до Косово Поле, во близина на косовската престолнина, денеска беше отворена по подолго време, откако беа пуштени во употреба два тунели на трасата, јави дописникот на МИА од Приштина. На денешната церемонија по повод отворањето на пругата, косовскиот премиер Албин Курти го опиша настанот како еден од најважните за косовската инфраструктура и за поврзувањето на земјата со регионот. Двата тунели, кои беа срушени во косовската војна од 1998-99 година, се долги, едниот 262 метри, а другиот 122. Според Курти, со целокупниот проект за ревитализација на косовските железници се предвидуваат 13 нови мостови и седум тунели, „реконструирани според највисоките европски стандарди за железнички транспорт“. Во соопштението на Владата на Косово се наведува дека вредноста на работите во овој сегмент, од границата на Северна Македонија до Косово Поле, е над 164 милиони евра, додека над 200 милиони евра е планираната вредност за преостанатиот сегмент до Митровица и од Митровица до северната граница на Косово. Курти изрази благодарност до Европската унија, Европската инвестициска банка и Европската банка за обнова и развој, за поддршката на финансирањето и рехабилитацијата на оваа железничка пруга, „која граѓаните на Косово уште повеќе ќе ги доближи до Европската унија“. - Овој проект со години се соочуваше со многу предизвици и пречки. Тие се надминуваат благодарение на решителноста на раководителите, инженерите и работниците на Косовските железници – јавното претпријатие Инфракос, нашето Министерство за животна средина, просторно планирање и инфраструктура, Министерството за економија… и Министерството за финансии, труд и трансфери, изјави Курти. Тој додаде дека „железницата е многу важна инфраструктура која го поврзува Косово со регионот и со Европа и го отвора патот на раст и развој“. Министерката за економија, Артане Ризваноли рече дека штотуку отворената пруга нуди подобри можности за граѓаните и бизнисите, поевтин и побрз транспорт, додека министерот за животна средина, просторно планирање и инфраструктура Либурн Алиу изјави дека со оваа пруга Приштина се поврзува директно со Скопје и Солун.]]>
https://arhiva.kurir.mk/makedonija/pushtena-vo-promet-prugata-od-makedonsko-kosovskata-granitsa-do-kosovo-pole/feed/ 0
Нормализиран сообраќајот на патот Куманово-Крива Паланка https://arhiva.kurir.mk/makedonija/vesti/normaliziran-soobrakajot-na-patot-kumanovo-kriva-palanka/ https://arhiva.kurir.mk/makedonija/vesti/normaliziran-soobrakajot-na-patot-kumanovo-kriva-palanka/#respond Sat, 04 Nov 2023 19:12:14 +0000 https://kurir.mk/?p=896525

Од АМСМ известуваат дека сообраќајот на патниот правец Куманово–Крива Паланка од 18:15 часот е нормализиран и се одвива непречено, без застои и ограничувања. Сообраќајот на овој патен правец пред Страцин беше во прекин поради поголем одрон, а екипи на ЈП Македонија пат работеа на расчистување и нормализација. Оттаму информираат дека сообраќајот на другите државните патишта се одвива непречено, по претежно влажни коловози. Додека интензитетот на сообраќај на патните правци надвор од градските средини е умерен, а на граничните премини од македонска страна, нема подолги задржувања за влез и излез од државата. Од АМСМ се препорачува прилагодена брзина на движење, почитување на поставената сообраќајна сигнализација и внимателно управување со возилата, особено на патиштата низ котлините, речните долини и клисурите, каде има можност од појава на одрони. Ова посебно се однесува за делниците Катланово – Велес, Маврово – Дебар – Струга, Виница – Берово и Кочани – Делчево.]]>

Од АМСМ известуваат дека сообраќајот на патниот правец Куманово–Крива Паланка од 18:15 часот е нормализиран и се одвива непречено, без застои и ограничувања. Сообраќајот на овој патен правец пред Страцин беше во прекин поради поголем одрон, а екипи на ЈП Македонија пат работеа на расчистување и нормализација. Оттаму информираат дека сообраќајот на другите државните патишта се одвива непречено, по претежно влажни коловози. Додека интензитетот на сообраќај на патните правци надвор од градските средини е умерен, а на граничните премини од македонска страна, нема подолги задржувања за влез и излез од државата. Од АМСМ се препорачува прилагодена брзина на движење, почитување на поставената сообраќајна сигнализација и внимателно управување со возилата, особено на патиштата низ котлините, речните долини и клисурите, каде има можност од појава на одрони. Ова посебно се однесува за делниците Катланово – Велес, Маврово – Дебар – Струга, Виница – Берово и Кочани – Делчево.]]>
https://arhiva.kurir.mk/makedonija/vesti/normaliziran-soobrakajot-na-patot-kumanovo-kriva-palanka/feed/ 0
Јовчески: Идната Влада на ВМРО-ДПМНЕ ќе помогне во остварување на многу проекти за подобрување на животот на прилепчани https://arhiva.kurir.mk/makedonija/vesti/jovcheski-idnata-vlada-na-vmro-dpmne-ke-pomogne-vo-ostvaruvane-na-mnogu-proekti-za-podobruvane-na-zhivotot-na-prilepchani/ https://arhiva.kurir.mk/makedonija/vesti/jovcheski-idnata-vlada-na-vmro-dpmne-ke-pomogne-vo-ostvaruvane-na-mnogu-proekti-za-podobruvane-na-zhivotot-na-prilepchani/#respond Sat, 04 Nov 2023 18:33:34 +0000 https://kurir.mk/?p=896520

„Денеска имавме можност како што најави претседателот на Советот на Општина да посетиме повеќе места каде што навистина досега и догледно ќе бидат сработени и изведени нашите проекти кои што ги имавме за време на изборите, но и со годишната развојна програма ветено. Се она што остана несработено од претходната власт ние во интерес на граѓаните сакам да направиме многу, многу повеќе и многу подобро“, истакна градоначалникот на општина Прилеп, Борче Јовчески на денешната средба со граѓани во рамки на кампањата „Важно е! Од тебе зависат промените“. Јовчески додаде дека ќе бидат асфалтирани повеќе од 60 улици, односно 80.000 квадратни метри. Тоа на Прилеп е неминовно потребно за сигурен и безбеден сообраќај. „Воено можеме да се пофалиме дека нашите проекти што до Нова година треба да бидат и започнати, што со гордост ќе се гордееме, што за првпат го објавувам е спортска сала во основното училиште „Блаже Конески“, најави градоначалникот на Прилеп. Тој посочи дека во најскоро време ќе има и катна гаража. „Во иднина ќе продолжиме и да субвенционираме и да помагаме. Ќе креираме и други проекти во интерес за подобро живеење на граѓаните“, рече Јовчески. Тој нагласи дека идната Влада на ВМРО-ДПМНЕ ќе помогне во остварување на многу проекти за подобрување на животот на прилепчани. ]]>

„Денеска имавме можност како што најави претседателот на Советот на Општина да посетиме повеќе места каде што навистина досега и догледно ќе бидат сработени и изведени нашите проекти кои што ги имавме за време на изборите, но и со годишната развојна програма ветено. Се она што остана несработено од претходната власт ние во интерес на граѓаните сакам да направиме многу, многу повеќе и многу подобро“, истакна градоначалникот на општина Прилеп, Борче Јовчески на денешната средба со граѓани во рамки на кампањата „Важно е! Од тебе зависат промените“. Јовчески додаде дека ќе бидат асфалтирани повеќе од 60 улици, односно 80.000 квадратни метри. Тоа на Прилеп е неминовно потребно за сигурен и безбеден сообраќај. „Воено можеме да се пофалиме дека нашите проекти што до Нова година треба да бидат и започнати, што со гордост ќе се гордееме, што за првпат го објавувам е спортска сала во основното училиште „Блаже Конески“, најави градоначалникот на Прилеп. Тој посочи дека во најскоро време ќе има и катна гаража. „Во иднина ќе продолжиме и да субвенционираме и да помагаме. Ќе креираме и други проекти во интерес за подобро живеење на граѓаните“, рече Јовчески. Тој нагласи дека идната Влада на ВМРО-ДПМНЕ ќе помогне во остварување на многу проекти за подобрување на животот на прилепчани. ]]>
https://arhiva.kurir.mk/makedonija/vesti/jovcheski-idnata-vlada-na-vmro-dpmne-ke-pomogne-vo-ostvaruvane-na-mnogu-proekti-za-podobruvane-na-zhivotot-na-prilepchani/feed/ 0
Мицкоски: ВМРО-ДПМНЕ во 2021 од позиција на опозиција извојува огромна победа, сега да ја зокружиме и потврдиме со победа на претседателските и парламентарните избори со 61 пратеник https://arhiva.kurir.mk/makedonija/vesti/mitskoski-vmro-dpmne-vo-2021-od-pozitsija-na-opozitsija-izvojuva-ogromna-pobeda-sega-da-ja-zokruzhime-i-potvrdime-so-pobeda-na-pretsedatelskite-i-parlamentarnite-izbori-so-61-pratenik/ https://arhiva.kurir.mk/makedonija/vesti/mitskoski-vmro-dpmne-vo-2021-od-pozitsija-na-opozitsija-izvojuva-ogromna-pobeda-sega-da-ja-zokruzhime-i-potvrdime-so-pobeda-na-pretsedatelskite-i-parlamentarnite-izbori-so-61-pratenik/#respond Sat, 04 Nov 2023 18:30:15 +0000 https://kurir.mk/?p=896514

Целта на оваа кампања, пред официјалната е преку комуникација со граѓаните да препознаеме и да видиме што им е важно на граѓаните, а тоа што им е ним важно ни е и нам, и тоа ќе биде дел од програмата затоа што таа програма на Коалицијата предводена од ВМРО-ДПМНЕ ќе биде програма на идната влада, бидејќи коалицијата сигурно победува и тоа е добрата вест што сакам да ја кажам, рече претседателот на ВМРО-ДПМНЕ, Христијан Мицкоски за време на посетата на Прилеп која е во рамки на кампањата „Важно е! Од тебе зависат промените“. Мицкоски укажа дека е важно на следните избори да има историска победа на ВМРО-ДПМНЕ и Коалицијата предводена од партијата и како што рече „затоа што со идните потенцијални партнери, нема да разговарам на ниво на политика и концепти, затоа што за жал најголем дел од нив се темелат на лични амбиции“. „Нам ни треба сериозна реформа, затоа што Македонија е клекната на колена, опустошена, опљачкана. Затоа потребно е Коалицијата предводена од ВМРО-ДПМНЕ да има 61 пратеник. Ние се бориме за 61 пратеник, победата е сигурна“, посочи Мицкоски. Мицкоски посочи дека со народот ВМРО-ДПМНЕ во 2021 почна да ја пишува историјата откако партијата помина внатрешна катарза и го испиша оној резултат со огромна победа. „ВМРО-ДПМНЕ успеа од позиција на опозиција да освои мноизнство градоначалници и тука почнавме да ја пишуваме истријата, но тоа не е доволно треба да ја зокружиме и потврдиме со победа на претседателските избори и победа на парламентраните со 61 пратеник“, кажа Мицкоски. Претседателот повика на обединување и упати апел до сите незадоволни од СДСМ и ДУИ да застанат со ВМРО-ДПМНЕ, бидејќи како што рече трета опција нема. „Сигурен сум дека секакви политичари ќе ви се доближуваат и ќе ви ветуваат се, ве молам бидете внимателни затоа што ќе нема нова шанса. Следните избори се референдум за тоа каква Македонија сакаме и во каква Македонија сакаме да живееме. Не се сите исти ќе се обидуваат да ве убедат дека сите се исти, дека не зависи од вас. Тоа не е точно никој не победил народ“, порача Мицкоски. Мицкоски додаде дека секој кој мисли дека политичките маргиналци може да се алтернатива им помага на Али Ахмети, Артан Груби, Бујар Османи, Димитар Ковачевски, Оливер Спасовски, Бојан Маричиќ и слични. „Оваа борба ќе ја добиеме со стратегија и памет, пред нас се само месеци додека ја заокружиме историската победа и тоа двојна победа на пармалентарните со 61 пратеник и на претседателските избори. А потоа доаѓа потешкиот дел, сериозно да се фатиме за работа, да го вратиме достинството, она што е опљачкано, а тоа може само ако има одговорност. Затоа ни се потребни тие 61 пратеници за да ги спроведеме сите реформи“, кажа Мицкоски. Мицкоски на крајот порача укажувајќи им на граѓаните „ве молам обединете се еден со друг, застанете еден до друг, поддржете го ВМРО-ДПМНЕ и Коалицијата. „Оваа порака ја испраќам и сакам да стиге до секој дом. Затоа што има разлика ние носевме инвестиции тие крадат, ние вработувавме тие отпуштаат, ние обезбедивме бесплатни учебници а денес децата немаат учебници, ние носевме опрема во болнци денес заработуваат од маката на граѓаните, тоа го прават оние од канцер мафијата, ние градевме, а тие не можат ни да искречат тоа што ние сме изградиле“, заклучи Мицкоски. ]]>

Целта на оваа кампања, пред официјалната е преку комуникација со граѓаните да препознаеме и да видиме што им е важно на граѓаните, а тоа што им е ним важно ни е и нам, и тоа ќе биде дел од програмата затоа што таа програма на Коалицијата предводена од ВМРО-ДПМНЕ ќе биде програма на идната влада, бидејќи коалицијата сигурно победува и тоа е добрата вест што сакам да ја кажам, рече претседателот на ВМРО-ДПМНЕ, Христијан Мицкоски за време на посетата на Прилеп која е во рамки на кампањата „Важно е! Од тебе зависат промените“. Мицкоски укажа дека е важно на следните избори да има историска победа на ВМРО-ДПМНЕ и Коалицијата предводена од партијата и како што рече „затоа што со идните потенцијални партнери, нема да разговарам на ниво на политика и концепти, затоа што за жал најголем дел од нив се темелат на лични амбиции“. „Нам ни треба сериозна реформа, затоа што Македонија е клекната на колена, опустошена, опљачкана. Затоа потребно е Коалицијата предводена од ВМРО-ДПМНЕ да има 61 пратеник. Ние се бориме за 61 пратеник, победата е сигурна“, посочи Мицкоски. Мицкоски посочи дека со народот ВМРО-ДПМНЕ во 2021 почна да ја пишува историјата откако партијата помина внатрешна катарза и го испиша оној резултат со огромна победа. „ВМРО-ДПМНЕ успеа од позиција на опозиција да освои мноизнство градоначалници и тука почнавме да ја пишуваме истријата, но тоа не е доволно треба да ја зокружиме и потврдиме со победа на претседателските избори и победа на парламентраните со 61 пратеник“, кажа Мицкоски. Претседателот повика на обединување и упати апел до сите незадоволни од СДСМ и ДУИ да застанат со ВМРО-ДПМНЕ, бидејќи како што рече трета опција нема. „Сигурен сум дека секакви политичари ќе ви се доближуваат и ќе ви ветуваат се, ве молам бидете внимателни затоа што ќе нема нова шанса. Следните избори се референдум за тоа каква Македонија сакаме и во каква Македонија сакаме да живееме. Не се сите исти ќе се обидуваат да ве убедат дека сите се исти, дека не зависи од вас. Тоа не е точно никој не победил народ“, порача Мицкоски. Мицкоски додаде дека секој кој мисли дека политичките маргиналци може да се алтернатива им помага на Али Ахмети, Артан Груби, Бујар Османи, Димитар Ковачевски, Оливер Спасовски, Бојан Маричиќ и слични. „Оваа борба ќе ја добиеме со стратегија и памет, пред нас се само месеци додека ја заокружиме историската победа и тоа двојна победа на пармалентарните со 61 пратеник и на претседателските избори. А потоа доаѓа потешкиот дел, сериозно да се фатиме за работа, да го вратиме достинството, она што е опљачкано, а тоа може само ако има одговорност. Затоа ни се потребни тие 61 пратеници за да ги спроведеме сите реформи“, кажа Мицкоски. Мицкоски на крајот порача укажувајќи им на граѓаните „ве молам обединете се еден со друг, застанете еден до друг, поддржете го ВМРО-ДПМНЕ и Коалицијата. „Оваа порака ја испраќам и сакам да стиге до секој дом. Затоа што има разлика ние носевме инвестиции тие крадат, ние вработувавме тие отпуштаат, ние обезбедивме бесплатни учебници а денес децата немаат учебници, ние носевме опрема во болнци денес заработуваат од маката на граѓаните, тоа го прават оние од канцер мафијата, ние градевме, а тие не можат ни да искречат тоа што ние сме изградиле“, заклучи Мицкоски. ]]>
https://arhiva.kurir.mk/makedonija/vesti/mitskoski-vmro-dpmne-vo-2021-od-pozitsija-na-opozitsija-izvojuva-ogromna-pobeda-sega-da-ja-zokruzhime-i-potvrdime-so-pobeda-na-pretsedatelskite-i-parlamentarnite-izbori-so-61-pratenik/feed/ 0
ЌЕ ВИ СЕ СКРШИ СРЦЕТО ОД ТЕКСТОТ – со оваа песна е погребан Метју Пери, гробиштата се наоѓаат спроти студиото каде се снимаше „Пријатели“ (ВИДЕО) https://arhiva.kurir.mk/scena/poznati/ke-vi-se-skrshi-srtseto-od-tekstot-so-ovaa-pesna-e-pogreban-metju-peri-grobishtata-se-naogaat-sproti-studioto-kade-se-snimashe-prijateli-video/ https://arhiva.kurir.mk/scena/poznati/ke-vi-se-skrshi-srtseto-od-tekstot-so-ovaa-pesna-e-pogreban-metju-peri-grobishtata-se-naogaat-sproti-studioto-kade-se-snimashe-prijateli-video/#respond Sat, 04 Nov 2023 18:02:54 +0000 https://kurir.mk/?p=896509

Најблиската фамилија и дел од пријателите на Метју Пери се собраа во петокот на погребот на актерот, кој се одржа во Меморијалниот парк Форест Лон во Лос Анџелес во близина на студиото „Ворнер Брос“, изјави извор за People, додавајќи дека актерската екипа на „Пријатели“ исто така присуствувала на церемонијата. Изворот наведува и дека погребот започнал во 15 часот, а завршил во 17 часот. Гробиштата се спроти студиото на Ворнер Брос, каде што десет сезони се снимаше „Пријатели“ и се вечно почивалиште на многу други познати ѕвезди. Церемонијата заврши со изведба на песната „Не се откажувај“ од Питер Габриел. Текстот на песната со која беше погребан легендарниот Чендлер е многу симболичен и во овие моменти навистина го крши срцето. ]]>

Најблиската фамилија и дел од пријателите на Метју Пери се собраа во петокот на погребот на актерот, кој се одржа во Меморијалниот парк Форест Лон во Лос Анџелес во близина на студиото „Ворнер Брос“, изјави извор за People, додавајќи дека актерската екипа на „Пријатели“ исто така присуствувала на церемонијата. Изворот наведува и дека погребот започнал во 15 часот, а завршил во 17 часот. Гробиштата се спроти студиото на Ворнер Брос, каде што десет сезони се снимаше „Пријатели“ и се вечно почивалиште на многу други познати ѕвезди. Церемонијата заврши со изведба на песната „Не се откажувај“ од Питер Габриел. Текстот на песната со која беше погребан легендарниот Чендлер е многу симболичен и во овие моменти навистина го крши срцето. ]]>
https://arhiva.kurir.mk/scena/poznati/ke-vi-se-skrshi-srtseto-od-tekstot-so-ovaa-pesna-e-pogreban-metju-peri-grobishtata-se-naogaat-sproti-studioto-kade-se-snimashe-prijateli-video/feed/ 0