Светската индустрија за чоколади е во опасност затоа што какаото би можело да престане да расте сметаат научниците.
Експертите предвидуваат дека температурата во наредните 30 години би требало да порасне за 2,1 степен целзиусов, а тоа би ја нарушило климата која е потребна за раст на таа билка.
Научниците велат дека како температурата расте, од тлото и од билките ќе се истиснуваат е повеќе вода, а дождовите веројатно нема да бидат доволни да ја надополнат изгубената влага.
Во производството на чоколадите се користи како, а таа билка успева единствено близу екваторот. Потребни и се одредени услови и за рас, како што се висока влажност и обилни дождови.
Челниците на земјите како што се Брегот на Словоната Коска и Гана, од кои зависи повеќе од половината на светското производство на чоколадо, ќе се соочат со големи проблеми како да го одржат снабдувањето со какао на сегашното ниво.
Просечен човек во западните држави јаде 286 чоколатца годишно за чија подготовна се потребни 10 стебла какао, од кои се извлекуваат какао и путер од како, клучни состојки за производство на ова слатко задоволство.
Експертите велат дека од 90-тите години повеќе од милијарда луѓе од Кина, Индонезија, Бразил и поранешниот Советски Сојуз влегле на пазарот на какао, а тоа довело до тоа производството на како поради големиот притисок затоа што е тешко да се задоволи зголемета побарувачка.