вторник, 7. ноември 2023. Вести денес: 0
home Занимливости

Дали знаете за што служи сјајната страна на алуминиумската фолија, а за што е мат страната?

Дали знаете за што служи сјајната страна на алуминиумската фолија, а за што е мат страната?

Многу луѓе користат алуминиумска фолија речиси секој ден. Дали некогаш сте се запрашале за што служи сјајната страна, а за што е мат страната?

Разликата меѓу нив се јавува во процесот на производство. Страната што доаѓа во контакт со високо полиран челичен валјак станува сјајна, додека другата страна останува мат.

Но, тоа не е само естетска разлика. Ако ја ставите мат страна нагоре, а сјајната кон храната што ја печете, таа ќе се загрее побрзо.

Исто така, ако сакате да ја одржувате храната топла, завиткајте ја во алуминиумска фолија од сјајната страна. Мат страната е наменета за чување студена храна.