Доаѓа Велигден, па еве еден начин како да ги украсите велигденските јајца.
Состојки:
7-8 бели јајца
2 кесички зелена боја
Лушпи од кромид
Влажни марамчиња или газа
50 мл. алкохолен оцет
Подготовка:
Земете поголема количина на лушпи од кромид и ставете ги во блендер да се иситнат. Јајцата навлажнете ги со ладна вода и веднаш ставете ги во иситнетите лушпи од кромид и секое јајце завиткајте го со влажно марамче или газа и прицврстете со ластиче. Вака подготвените јајца наредете ги во тенџере.
Во тенџерето ставете ги кесичките со зелена боја и оцедот, варете ги јацата на тивок оган, откако водата ќе зоврие варете уште 8 до 10 минути.Откао јајцата ке се сварат истурете ја топлата вода и веднаш налијте ладна вода.
Отстранете ги марамчињата или газата од јајцата во зависност од тоа што сте користиле, исчистете ги лушпите од кромид од секое јајце и оставете јајцата добро да се изладат, па потоа со намрсена газа премачкајте го секое јајце.