Ако минатата ноќ испивте неколку чаши повеќе и сега сакате само да престане страшното чувство на мамурлак што следеше, знајте дека времето најдобро може да се погрижи за ова чувство, а сè што можете да направите е да имате обилен појадок.
Најдобриот појадок за мамурлак вклучува јајца и месо затоа што содржат цистеин, аминокиселина која го детоксицира организмот. Овој спасител може да се најде и во пченично брашно, брокула, лук, кромид и црвени пиперки. Омлет со зеленчук и пржени парчиња леб, кои ќе ги истриете со чешне лук по печењето, се одличен избор за подобро утро.
Доколку чувствувате варење, подгответе омлет на чинијата со што помалку масло или сланина, варени и изматени јајца, а доколку влакната ве надујат, сепак избегнувајте брокула.
Чаевите од билки не се добар избор затоа што, како што покажуваат истражувањата, ја забавуваат елиминацијата на алкохолот од организмот. Наместо тоа, изберете минерална или сода вода. Соковите од јаболко и морков или круша помагаат при гадење, а доколку имате проблем со зголемена киселина во желудникот – пијте јогурт, кефир или ѓумбир чај.
View this post on Instagram