Оваа есен направете нешто повкусно од ајвар и малиџано.
СОСТОЈКИ:
1 л. доматно пире
2 кг. пиперки
500 гр. кромид
500 гр. морков
100 гр. сол
100 гр. шеќер
100 мл. јаболков оцет
2 лажици магдонос
1 ловоров лист
1 конзерванс
100 мл. масло
6 чешни лук
ПОДГОТОВКА:
Се ставаат кромидот сомелен и доматното пире на оган да крчкаат половина час, а за тоа време се сечат пиперките на коцки и се чистат, се лупи морковот и се сече на кругови и се меле лукот.
По пола час се додаваат пиперките, морковот и лукот, ловоров лист и се прелива се со масло и оцет, сол и шеќер.
Се остава од 90 до 120 минути да крчка со мешање, а густината треба да е како за ајвар.
Се трга од оган и се ставаат магдонос и конзерванс, па се меша.
Нека стои 10 минути да се лади, па наполнете 5 големи тегли и една мала.
Ставете им капак и оставете ги каде што чувате зимница.