Кујнските крпи се валкаат побрзо од било што друго. Дури и да ги менувате секој ден, со текот на времето миењето станува сè потешко – детергентите и перењето во машина за перење не помагаат.
Затоа многу домаќинки прашуваат: Како да се мијат кујнските крпи?
Ефикасен начин кој не бара вриење – натопување на кујнски крпи пред миење.
Сол
Наполнете го садот со ладна вода и посолете. Додадете 5 лажици сол во 5 литри вода. Промешајте и фрлете ги вашите валкани партали во неа. Многу се валкани – нека преноќат, ако не, доволно е час или два. Потоа измијте ги како и обично. Како резултат на тоа, ткаенините ќе бидат уште почисти отколку по вриење со додадено белило.
Сода бикарбона
Сода бикарбона е исто така добар помошник во отстранувањето на мрсните дамки од кујнските крпи. Можете да подготвите раствор од топла вода со додадена сода, а во овој раствор можете да сварите и крпи (5 лажици на 5 литри вода). Дури и ако останат дамки, тие ќе исчезнат по последното перење во машината за перење.
Детергент за садови
На сличен начин,кујнските крпи натопете ги со детергент во сад. Земете малку течност за миење садови, ставете во топла вода и натопете ги валканите суви крпи во тој раствор 15-20 минути. После тоа слободно измијте ги со прашок во машина за перење на вообичаен начин. На овој начин ефикасно се отстрануваат мрсните дамки од кујнските крпи.
Уште еден корисен совет:
Во 10 литри многу топла вода, растворете 2 лажици сончогледово масло, 2 лажици било кое белило во прав или 4 лажици течно белило и половина чаша детергент за перење. Во овој раствор ставете суви валкани крпи и оставете ги додека водата целосно не се излади.
Оцет
Ако на вашите ткаенини се појави мувла, тие треба да се измијат како и обично, но потоа да се исплакнат во раствор од вода и оцет. Не грижете се за бојата, оцетот е безопасен. Се разбира, ако не ги оставите парталите долго време.