сабота, 4. ноември 2023. Вести денес: 70
home Живот и стил

Истражување: Затворањата и ограничувањата за време на пандемијата оставија трајни ефекти врз мозокот на луѓето постари од 50 години

Истражување: Затворањата и ограничувањата за време на пандемијата оставија трајни ефекти врз мозокот на луѓето постари од 50 години

Затворањата и ограничувањата воведени за време на пандемијата имаа „навистина трајни ефекти“ врз здравјето на мозокот на луѓето над 50 години, сугерира истражување.

Студијата покажа дека когнитивната функција и работната меморија кај постарите луѓе брзо опаѓале за време на пандемијата, без оглед на тоа дали биле заразени со Ковид-19.

Истражувачите велат дека ова може да се должи на фактори влошени од пандемијата, како што се недоволно вежбање и пиење премногу алкохол, како и осаменост и депресија.

Тим составен од истражувачи од Универзитетот во Ексетер во Обединетото Кралство и Институтот за психијатрија, психологија и невронаука (IoPPN) на Кралскиот колеџ во Лондон ги анализираше тестовите за функцијата на мозокот на 3.142 луѓе кои учествуваа во студијата Protect, која првично беше лансирана во 2014 година, за да добиете увид во мозочните функции на луѓето над 40 години во период од 25 години.

Луѓето вклучени во истражувањето се на возраст меѓу 50 и 90 години и живеат во Обединетото Кралство.

Тимот ги разгледа податоците од март 2019 и февруари 2020 година, споредувајќи ги со податоците собрани во текот на првата (март 2020 до февруари 2021 година) и втората (март 2021 до февруари 2022 година) години на пандемијата.

Анализата покажа дека стапката на когнитивно опаѓање се забрза во првата година од пандемијата и беше поголема кај оние кои веќе покажуваа знаци на благ когнитивен пад пред избувнувањето на Ковид-19.

Моделот продолжи и во втората година од пандемијата, за која истражувачите велат дека сугерира перформанси по првичните национални исклучувања во 2020 и 2021 година.

Ен Корбет, професор по истражување за деменција и водач на студијата Protect на Универзитетот во Ексетер, рече: „Нашите наоди сугерираат дека заклучувањето и другите ограничувања што ги доживеавме за време на пандемијата имаа вистински долгорочен ефект врз здравјето на мозокот кај луѓето на возраст 50 и повеќе, дури и по затворањето. (МИА)