сабота, 18. ноември 2023. Вести денес: 0
home Занимливости

ШОК ВО ВСЕЛЕНАТА! Откриена НАЈГОЛЕМАТА галаксија досега, а сè уште расте

ШОК ВО ВСЕЛЕНАТА! Откриена НАЈГОЛЕМАТА галаксија досега, а сè уште расте

Радио галаксијата „Алкионеус“ е најголемата галаксија откриена досега, согласни се научниците

Големите галаксии инаку се мистерија за научниците.

Тие се состојат од галаксијата домаќин, збир на ѕвезди кои орбитираат околу галактичкото јадро во кое има супермасивна црна дупка, но и огромни млазови и вентили кои избиваат од галактичкиот центар, пишува „Index.hr“.

Она што е интересно е дека оваа галаксија е 400 милиони пати помасивна од Сонцето и сè уште продолжува да расте.

– Алкион и нејзината галаксија домаќин се всушност обични – вкупната нискофреквентна густина на светлината, ѕвездената маса и масата на супермасивната црна дупка се пониски од оние на џиновските радио галаксии со средна големина. Значи не се потребни многу масивни галаксии или централни црни дупки за да се формираат такви џинови – пишуваат научниците.

Откритието, кое ги фасцинираше научниците, наскоро треба да биде објавено во списанието „Astronomy & Astrophisics“.