Во текот на зимата, поради ниските температури, ветерот и снегот, нашата кожа има тенденција да пука и да се исуши. Повеќето жени во овој период повеќе се грижат за лицето и рацете, но не треба да заборавиме и на нашите усни.
Грубите и суви усни, освен што се естетски непривлечни, често се иритирани и може да болат.
За да го зачувате убавиот и негуван изглед на усните и нивната мекост во зимскиот период, следете ги овие седум совети:
1. Избегнувајте мокрење на усните
Иако можеби чувствувате дека усните ви се сушат, избегнувајте да ги навлажнувате и лижете. Ензимите во плунката се користат за варење на храната и за иритација на усните.
2. Внимавајте кој мелем го користите
Избегнувајте мелеми кои содржат камфор, еукалиптус и ментол во текот на зимската сезона. Овие состојки можат да предизвикаат суви усни, што значи дека овие балсами само ќе ги омекнат вашите усни за кратко време, а штом престанете да ги користите, тие ќе бидат суви и испукани, пишува Lofficielusa.
3. Лупење на усните
Со нежна ексфолијација ќе ги отстраните мртвите клетки и убавата и негувана кожа на усните ќе дојде до израз. Кожата на усните можете да ја негувате со пилинг од вашите омилени брендови или да ги направите сами дома.
4. Користете мелеми со масла
Изберете мелем за усни во кој има растителни масла или глицерин. Овие супстанции ќе ги заштитат вашите усни долго време и ќе го спречат нивното сушење.
5. Ставајте заштитен фактор
Иако многумина мислат дека треба да применуваат заштитен фактор само за време на летото, вистината е всушност поинаква. Во текот на целата година треба да се нанесува крема со заштитен фактор, а не треба да ги прескокнувате ниту усните.
6. Останете хидрирани
Пиењето доволно вода ќе ги хидрира вашите усни однатре. Покрај тоа, целото тело ќе ви биде поздраво. Не заборавајте да носите шише вода со себе каде и да одите.
7. Земајте витамини
За да ги одржите вашите усни меки и нахранети, збогатете ја вашата исхрана со витамини и минерали. Витаминот А е особено важен за усните. Го има во рибиното масло, морковите, млечните производи, жолчките, спанаќот и зелката.