петок, 10. ноември 2023. Вести денес: 0
home Живот и стил

Истражување: Ова се петте највалкани места во кујната

Истражување: Ова се петте највалкани места во кујната

Според новото истражување спроведено во 100 кујни во Филаделфија, најголем дел од домовите ги прекршуваат здравствените правила.

Земени биле и примероци од разни површини во кујната, а резултатите се објавени во списанијата Food Protection Trends и Journal of Food Protection. Податоците се застрашувачки, во најголем дел од домаќинставата имало глодари, а намирниците не биле чувани соодветно.

Бактеријата Ешерихија коли била пронајдена во 15 проценти од домовите.

Фрижидер

Речиси во сите домови сопствениците неправилно го складирале свежото месо, вели истражувањето. Течностите од свежото месо дошле во контакт со друга храна во фрижидерот, а шест проценти од домовите ваквото месо го чувале на собна температура.

-Ладењето го забавува или запира растот на бактерии, така што свежото црвено место, или рибата ако се чуваат на температура над 5 степени се овозможува брз развој на бактерии.

Кујнски крпи и сунѓерчиња

64 проценти од сунѓерчињата за садови содржеле некоја бактерија. Обидете се често да ги менувате, а кујнските крпи да ги перете на повисока температура.

Во и околу мијалникот

Бактеријата Ешерихија коли обично е присутна околу мијалникот. Истражувачите откриле дека 82 проценти од мијалниците кои ги прегледале не го минале тестот на чистота.

Даска за сечење

Gotovo 80 posto dasaka za rezanje imalo je pukotine, gdje bi se bakterije potencijalno mogle množiti, otkrili su istraživači. Još gore, oko 50 posto domova nije imalo čak ni dasku za rezanje – što bi moglo značiti da ljudi pripremaju hranu na kuhinjskoj plohi.

Место седат милениците

65 проценти од домовите имале инсекти и измат од глодари. За тоа би можеле да бидат виновни домашните миленици, велат истражувачите.