понеделник, 11. декември 2023. Вести денес: 0
home Живот и стил

Кандидата го “јаде“ вашиот организам – еве како да ја препознаете и да ја победите

Кандидата го “јаде“ вашиот организам – еве како да ја препознаете и да ја победите

Поради некои околности, како земањето на антибиотици, природната рамнотежа на бактериите се нарушува и тие можат да се претворат во агресивен облик. Таквите бактерии предизвикуваа низа здравствени проблеми.

Модерниот стил на живот со себе донесува и бројни здравствени компликации па така и појава на нерамнотежа во цревната флора. Исто така, брзата храна, внесот на големите количини шеќер и брашно, стресот и лесното препишување антибиотици никако не им помагаат на нашите црева.

Најчеста инфекција кај прекумерното размножување на лошите соеви на габички е онаа предизвикана од кандидата. Таа ги напаѓа ноктите и кожата, а страдаат и оралната, вагиналната, уринарната и аналната слузница. Исто така, може да ги нападнe и белите дробови и бронхиите.

Симптоми на инфекции со кандида

Најчестите симптоми ја вклучуваат силната желба за слатко (бидејќи со тоа габичките се хранат), грдиот здив, белите наслаги на јазикот, подуеноста и гасовите (особено по јадењето), честите настинки и алергии, сувата слузница, лошата циркулација, хемороидите, запекот или дијареата и вагиналната инфекција.

Исто така, понекогаш се можни нарушување на менструалниот циклус, хроничен замор, силни главоболки, психична нестабилност и изразен предменструален синдром (ПМС).

Како да се борите со кандидата?

-Можете да ја изгладнете габичката со скратување на храната со помош на диета.

-До крај е можно да ја уништите со антифунгални (антигабични) препарати.

-Потребно е повторно да изградите здрава цревна флора со помош на храна богата со пробиотички бактерии.

-Супата од коски е голем сојузник во борбата со кандида.

-Да го зајакнете имунитетот.

Најчесто се препорачува диета која ги исклучува белото брашно и шеќерот, но содржи брашно од цели житарки и ориз. За жал, таа диета не е делотворна, бидејќи сите житарки се состојат од скроб кој е, всушност, чиста гликоза.