Велики петок е денот кога повеќето православни верници постат, без оглед дали ги почитувале правилата на велигденскиот пост или не.
Многумина се во дилема што треба да има на маса тој ден.
Бидејќи велигденскиот пост е построг од Божиќ, тоа значи дека во текот на претходните недели беше дозволено масло и вино само во сабота и недела, а риба беше дозволено да се јаде на два големи празници – Благовештение, кое секогаш „паѓа“ на 7 април и Цветници, кои припаѓаат на подвижните празници и секогаш се слават една недела пред Велигден. На сите други денови за време на велигденскиот пост, беше дозволено да се јаде само храна складирана на вода.
Такво е правилото за Велики петок. На трпезата треба да има само храна складирана на вода – варен зеленчук, свежо или суво овошје и зеленчук, како и леб, мед и варен ориз.
Многу луѓе прават грешка кога мислат дека на тој ден се дозволени посни грицки – крекери, стапчиња за јадење, чипс, наполитанки и други кондиторски производи без млеко, бидејќи содржат или масло или маргарин.
Според канонот, ниту ратлук ниту желе бонбони не се пожелни, бидејќи содржат желатин.
Во повеќето православни домови, се верува дека треба да јадете риба и рибина супа на Велики петок, како и компир салата прелиена со масло. Според православните канони, овој вид пост не е соодветен два дена пред Велигден.
Особено, не треба да користите вилушка и нож кога јадете, ниту да солите храна. Според традицијата, оној што ја солел храната на Велики петок, дополнително „истурил сол на раните на Исус“.
Ако сте верник кој строго се придржува кон правилата на велигденскиот пост, на Велики петок треба да се воздржувате од храна и пијалоци до зајдисонце. Децата, бремените жени и болните имаат право да се изостават од ова правило.