Витаминот Ц, наречен Л-аскорбинска киселина, природно е присутен во некои видови храна, додаден на други, а исто така е достапен и како додаток во исхраната. Но, дали знаете што му прави на вашето тело секојдневно земање витамин Ц?
Според др. Дарен Мареинис, итен лекар во Медицинскиот центар Ајнштајн во Филаделфија, витаминот е неопходен за секоја диета и важно е да знаете што му прави земањето витамин Ц дневно на вашето тело.
– Витаминот Ц е природно присутен во многу намирници и телото не го синтетизира, објаснува тој за „Eat this“. Извори на витамин Ц вклучуваат агруми, пиперки, бриселско зелје, домати, дињи, компири, јагоди и спанаќ. Сепак, некои луѓе претпочитаат да го земаат во форма на додатоци.
Помага при лекување
Има антиоксидантни својства
Го подобрува производството на колаген
Го подобрува здравјето на срцето
Може да спречи губење на видот
Спречува појава на скорбут
Помага при настинки
Може да предизвика варење
Може да спречи формирање на камења во бубрезите
Може да помогне при недостаток на железо