Верувале или не, лукот го потпомага создавањето колаген, кој е важен за убава, здрава и затегната кожа. Колагенот го забавувања создавањето брчки на лицето.
Затоа не ги фрлајте перцата од младо лукче, туку конзумирајте ги.
Тие ги поттикнуваат антивоспалителните дејства во организмот.
Перцата се богати со антиоксиданти кои ги штитат клетките од оштетувањата пто ги предизвикуваат слободните радикали. Освен тоа, младиот лук го држи во нормала притисокот и го намалува ризикот од тромбови
Содржат витамин А, важен за производство на протеинот во очите заслужен за добар вид. Кај луѓето кај кои има недостиг од овој витамин се јавува ноќно слепило.
Витаминот Ц во младиот лук е добар за заштита на коските Само едно лукче содржи 20 проценти од препорачаната дозна витамин К и околу 2 отсто витамин Ц. И едниот и другиот се многу важни за коските.