петок, 1. декември 2023. Вести денес: 0
home Живот и стил

Внимавајте што правите на Бадник- некои работи на овој ден одлучуваат за вашата судбина

Се ближи најзначајниот и со обичаи најбогат христијански празник.
Внимавајте што правите на Бадник- некои работи на овој ден одлучуваат за вашата судбина

Повеќето бадникарски и божиќни обичаи се втемелени на сознанија дека тие денови почнува Нова година и на верувања дека баш тогаш се одлучува за судбината на куќата и домаќините во претстојниот период.

Речиси сите магиски или култни работи за тие празници биле инспирирани од тежината да се обезбеди среќа и напредок во годината.

Еве некои од тие стари народни обичаи кои и до ден денес некаде се почитуваат:

-На Бадниковата вечер не смеете да заспиете додека не ви запее коледар, бидејќи домаќините ќе починуваат без предзнак или невидено.

-Не смеете да одите боси по слама бидејќи домашните ќе се разболат и ќе ги болат нозе.

-На Бадник ништо не треба да се позајмува, а она што е претходно позајмено, тоа се бара назад, бидејќи не е убаво она што и припаѓа на куќата да биде надвор од неа за Божик.

-Ако на Бадник биде облачно, ќе биде родна година.

-Ако на Бадник се собере доста пепел на бадниковото гранче кое гори, се верува дека зимата ќе биде студена со многу снег.