четврток, 30. ноември 2023. Вести денес: 0
home Вести

Дијабетичарите со писмо до Заев: Ставете крај на инсулинската криза

Дијабетичарите со писмо до Заев: Ставете крај на инсулинската криза

Здружението на лица со дијабетес „Шечерче- Лолипоп“ од Велес со отворено писмо, бара од премиерот Зоран Заев лично да се ангажира да с ереши кризата со недостаток на инсулин, неопходен за дијабетичарите.

Во писмото тие потсетуваат дека ситуацијата е повеќе од сериозна, бидејќи до денес речиси цел месец нема инсулин. Тие потенцираат дека во јавноста досега повеќемина говореле за оваа тема, но како што велат од тоа немаат корист дијабетичарите.

-Скоро еден месец некои си поигруваат со судбините на над 50.000 инсулинзависни граѓани, од  кои над 500 се деца. Време е  Вие лично да се ангажирате и дејствувате. Пред се, кон оние кои се законски обврзани и надлежни, а и кон оние кои земале обврска преку тенедери навремено и редовно да ја остваруваат уставната обврска, во име на Република Македонија, за достава и достапност на лекување со инсулин во регуларните инсулински аптеки во количини кои треба да ги иамаме, це вели во писмото.

Тие потсетуваат дека не е првпат да побараат да се стави крај на инсулинската криза и бараат инсулин да стасува до секој што му е потребно, а истовремно да се донесе системско решение со кое нема да се овозможи следна криза, која како што велат и сега се убедени дека наметната, но и без оглед на тоа им ги одзема животите.

Најнови вести