четврток, 29. февруари 2024. Вести денес: 0
home Вести

НА ДЕНЕШЕН ДЕН: 59 години од првиот број на весникот „Вечер“, еве колку содржини имало

НА ДЕНЕШЕН ДЕН: 59 години од првиот број на весникот „Вечер“, еве колку содржини имало

Пред 58 години, на 11 ноември 1963 година излезе од печат првиот број на првиот вечерен катадневен информативен весник на НИП “Нова Македонија” – ВЕЧЕР.

Весникот беше наменет за брзо, кусо и јасно информирање за се она што се случува кај нас и во светот.

Првиот број на Вечер е отпечатен на 16 страници – половичен формат од стандардниот формат на Нова Македонија. Во првиот број на Вечер се објавени вкупно 82 текстови и 31 фотографија. Првиот новинарски состав беше составен од 35-мина вработени.

првиот број на весникот Вечер

Вечер е вториот најстар весник во Македонија, по Нова Македонија.

Најнови вести