среда, 8. ноември 2023. Вести денес: 0
home Општини

Млади од Кавадарци учат како да реупотребуваат отпад од текстил и храна

Млади од Кавадарци учат како да реупотребуваат отпад од текстил и храна

 Млади од Кавадарци учат како да реупотребуваат отпад од текстил и храна, во склоп на проектот насловен ,,Втора шанса”, информираше попладнево Роберто Паризов, претседател на регионалното друштво за заштита на животната средина, ,,Еко – живот”. Тој појасни дека проектот има за цел подигање на свеста на младите за реупотреба на отпадот од текстил и храна како и користење и производство на еколошка козметика и средства за хигиена во домашни услови.

– Активностите се дел од проект за млади на нашето друштво, во рамките на Еразмус + програмата. Вчера имавме завршни активности во НВО Инфо центарот во Кавадарци. Партнери во проектот се ,,Еко – живот”,  ,,Адел” од Словачка и ,,Креактив” од Полска, додаде Паризов.

Тој нагласи дека со реупотребата на текстил и храна, се намалува отпадот и превентивно се влијае врз зачувувањето на чиста и здрава животна средина.  (МИА)