петок, 2. февруари 2024. Вести денес: 0
home Општини

Во штипските средни училишта слободни места во прва година има за 976 идни средношколци

Во штипските средни училишта слободни места во прва година има за 976 идни средношколци
ФОТО:МИА

Во штипските средни училишта слободни места за упис во прва година за учебната 2018-2019 година има за 976 идни средноколци, информираше денеска раководителот на Одделението за јавни дејности во Општина Штип, Билјана Казанџиска. Таа истакна дека според објавениот конкурс оваа година за четирите средни училишта нема никакви измени во делот на наставните програми и насоки.

– Слободни места има за 976 идни средношколци, од кои 238 во гимназијата СОУ „Славчо Стојменски“, потоа 330 во средното електро-машинско училиште СОУ „Коле Нехтенин“, 170 места во средното текстилно училиште „Димитар Мирасчиев“  и 238 слободни места во средното медицинско училиште „Јане Сандански“, вели Казанаџиска.

Директорот на средното текстилно училиште „Димитар Мирасчиев“, Дејан Доневски вели дека оваа година немаат нови наставни програми и насоки, но најави дека веќе од наредната учебна година почнуваат со реформираното средно образование, а ќе се воведат две нови насоки, кои ги бараат работодавците од текстилниот сектор.

– Имаме два атрактивни профили, Техничар за облека и Техничар за моделирање облека, кои што се доста барани и атрактивни на пазарот на трудот и со помош на текстилниот Кластер и на Општина Штип, на сите други надлежни институции се надеваме и на обезбедување на стипендии за идните наши ученици, вели Доневски.

Во средните училишта во источниот регион слободни места за упис во прва година за учебната 2018-2019 година има вкупно 3.128.

МИА