четврток, 16. ноември 2023. Вести денес: 0
home Скопје

Настов: ЈП Улици и патишта со итна интервенција веднаш го обезбеди критичното место на мостот кон Драчево, работиме на конретно решение

Настов: ЈП Улици и патишта со итна интервенција веднаш го обезбеди критичното место на мостот кон Драчево, работиме на конретно решение

Директорот на ЈП Улици и патишта, Борис Настов во гостување на вестите во Телевизија 24 денеска истакна дека во координација со службите од Градот Скопје екипите уште во текот на минатата ноќ го обезбедиле критичното место на мостот кон Драчево, на улицата Јустинијан Први каде е настанато негово оштетување и во текот на следниот период ќе работат на изнаоѓање на конретни решенија за санација и негова реконструкција.

-ЈП Улици и патишта го обезбеди критичното место, уште вчера во попладневите часови за да не транзитираат возилата во тој дел и граѓаните да внимаваат кога транзитираат на овој потег, во текот на денешниот ден се изврши поставување на челична плотна со соодветна дебелина за да се овозможи безбедно одвивање на сообраќајот на овој потег, истакна Настов.

Тој појасни дека службите од Град Скопје уште во 2018 година утврдиле потреба од итно интервенирање на овој мост кој е стар повеќе од 50 години, како и дека станува збор за дел од регионален пат кој има поделени надлежности за кои и Јавното претпријатие за одржување на магистрални и регионални патишта има обрска за постапување.

Настов истакна дека во насока на брза интервенција и обезбедување на несакани последици од несоодветно одржување со години наназад, службите од Градот и ЈП Улици и патишта ќе пристапат кон соодветно решавање, санација или целосна реконструкција на ваквите критични места.

– Апелираме до надлежните институции со цел да се избегнат дополнителни оштетувања и загрозување на безбедноста се до целосна реализација на санацијата да не се дозволи транзит на тешки товарни возила на тој потег, додаде тој.