вторник, 7. ноември 2023. Вести денес: 0
home Занимливости

И кучињата знаат да лажат за лична корист

И кучињата знаат да лажат за лична корист

Резултати од неодамнешна студија од Швајцарија покажуваат дека кучињата знаат да лажат за да го добијат тоа што го сакаат од луѓето.

Истражувачите од Швајцарија тренирале 27 кучиња од различни раси со две жени, една која им давала храна како наградa и друга која била строга.

Кучињата требало да одберат две од три кутии во кои имало храна, а само едната била празна. Додека едниот тренер ги наградувала кучињата ако ја погодат кутијата со храна, другата ги оставала без награда.

Тренерот кој им давал храна, кучињата го воделе до кутиите со колбасици, додека другиот тренер, жената која била строга ја носеле до празните кутии во надеж дека со „обратна психологија“ ќе добијат награда.