понеделник, 20. ноември 2023. Вести денес: 0
home Занимливости

Не можете да си го замислите кафето без малку млеко? Четири причини зошто е тоа добро за здравјето

Не можете да си го замислите кафето без малку млеко? Четири причини зошто е тоа добро за здравјето

Доколку секојдневно уживате да пиете кафе со малку млеко, имаме добри вести за вас.

Токму ова млеко може да му обезбеди на вашето тело неколку придобивки, како што изјави за BestLife нутриционистот Линдзи Делк.

1. Ќе добиете повеќе витамини и минерали

Кафето е полно со корисни витамини и минерали, како што се рибофлавин (витамин Б2), ниацин (витамин Б3), магнезиум и калиум. Богато е и со антиоксиданси, кои ги штитат вашите клетки од слободните радикали.

Сепак, ако сакате да додадете дополнително здравје на вашата утринска чаша радост, експертите велат дека млекото може да помогне.

„Многу луѓе уживаат во мазната текстура што млекото ја додава на нивната шолја кафе, но млекото нуди и здравствени придобивки“, вели Делк. Таа вели дека малку млеко може да обезбеди „многу витамини и минерали, особено калциум и витамин Д.

– Овие хранливи материи се од витално значење за градење и одржување цврсти коски, заби и мускули – вели таа за Best Life.

2. Ви дава дополнителни протеини

Јадењето протеини наутро има мноштво здравствени придобивки, вклучително и помагање за градење мускули и губење на тежината. Затоа јајцата со високата содржина на протеини се одличен избор за појадок.

Млекото, кое обично содржи осум грама протеини по чаша, е уште еден одличен извор на утрински протеини – без разлика дали е во вашето кафе, овесна каша или житарки.

3. Може да помогне во борбата против воспалението

Делк исто така истакнува дека додавањето млеко во утринската шолја кафе може да помогне и во борбата против воспалението.

– Полифенолите се соединенија кои се наоѓаат во растенијата (вклучувајќи ги и зрната кафе) и делуваат како антиоксиданти за контролирање на оксидативниот стрес и воспалението – објаснува таа. Воспалението е виновник за многу хронични состојби, вклучувајќи срцеви заболувања, рак и Алцхајмерова болест, според Клиниката во Кливленд.

– Неодамнешните истражувања открија дека кога полифенолите во кафето се комбинираат со протеините во млекото, тоа ги засилува антивоспалителните ефекти на полифенолите – вели Делк.

4. Може да биде добро за вашиот стомак

Кога додавате млеко во кафето, тоа исто така го зголемува нивото на pH на вашиот пијалок, што го прави помалку кисел. Ако кафето има тенденција да го „вознемири“ вашиот стомак, мешањето на малку млеко во него може да доведе до помалку металоиди и варење.

Не сте љубители на обичното кравјо млеко? Уште подобро. Користењето бадемово млеко наместо кравјо или друго растително млеко може дополнително да го неутрализира нивото на киселост на вашето кафе, бидејќи бадемите се алкални. Ова може да биде особено корисно ако страдате од одредени гастроинтестинални состојби, според студијата од 2021 година објавена во Critical Reviews in Food Science and Nutrition.