вторник, 7. ноември 2023. Вести денес: 0
home Занимливости

Никогаш не сте испиле подобар пијалок: Пробајте турско кафе на стар начин, 4 грешки го убиваат неговиот вкус

Никогаш не сте испиле подобар пијалок: Пробајте турско кафе на стар начин, 4 грешки го убиваат неговиот вкус

Има нешто посебно во турското кафе! Денес, кога се помалку го има во кафулињата и најчесто го пиеме дома, за да не падне во заборав, ве потсетуваме како правилно да ја сварите кралицата на сите кафиња!

Прво и основно, доброто турско кафе бара квалитетен спој, затоа не штедете го – пијте го од задоволство, а не од потреба!

Второ, малкумина знаат дека за турско кафе водата не треба да врие на почетокот! Водата се загрева во чезвата пред да зоврие, па се вади од шпоретот.

Дел од водата се прелива во шолја, а на останатото се додава кафе (една дарежлива кафена лажичка за секоја шолја или повеќе ако чашите се поголеми или сакате многу јако кафе).

Промешајте да нема грутчиња, па повторно ставете го на оган и кога ќе дојде до работ на бокалот, повторно тргнете го од оган и додадете ја водата што ја истуривте на почетокот. Повторно ставете го на загреан шпорет и оставете го да зоврие.

Извадете го од шпоретот, почекајте неколку секунди и додадете една лажичка ладна вода. Тогаш кафето е подготвено за послужување!

Основни грешки при подготовка на кафе:

– Премногу мешање го убива вкусот;

– Дозволувањето неколку пати да се издигне до врвот на тенџерето за кафе, ја уништува пената и го менува вкусот на кафето;

– Мешањето откако кафето ќе биде сварено, варено и извадено од шпоретот исто така ќе го промени вкусот на вашиот омилен утрински пијалок;

– Доколку кафето е засладено, најдобро е да додадете шеќер додека водата е ладна во котелот, пред да го додадете и сварите кафето.

Пробајте и сами ќе видите колку е различен вкусот – подобар!