среда, 8. ноември 2023. Вести денес: 0
home Живот и стил

Каква храна треба да јадете и што треба да избегнувате во зависност од возраста?

Каква храна треба да јадете и што треба да избегнувате во зависност од возраста?

Исхраната богата со овошје, зеленчук и интегрални житарки е важна без разлика колку години имате, сепак, експертите истакнуваат дека одредена храна е особено важна во одредени периоди од животот.

Храната што треба да јадете во дваесеттите години

Дали мислите дека само затоа што сте млади и вашиот метаболизам е во целосна сила, не мора да се грижите за исхраната? Размислете повторно, вели д-р Кит Кантор, научник за храна и извршен директор на НАМЕД, програма дизајнирана да им помогне на луѓето кои се борат со зависноста од храна.

„Ова е критична декада за млади возрасни. Она што го јадеш сега претставува основа за потенцијални идни здравствени проблеми“, објасни Кантор.

Вашиот прв избор треба да биде овошје и зеленчук, бидејќи овие намирници нудат хранливи материи на вашето тело и мозок кои сè уште се развиваат. Исто така е важно да се пие многу вода затоа што ги пренесува хранливите материи низ телото, ги контролира апетитот и желбите и ги зајакнува атлетските перформанси и мозокот, додаде Кантор.

Храна за да се избегне во дваесеттите години

Во ред е да се почестите со слатки од време на време, но обидете се да избегнете пржена храна, пецива и слатки. Особено е важно да престанете да консумирате пијалаци со шеќер, како пијалаци зачинети со кафе, газирани пијалаци, спортски пијалаци, па дури и овошен сок.

Покрај тоа, пиењето премногу алкохол може да доведе до проблеми со спиењето и несакано зголемување на телесната тежина, а не да се спомене и штетата што ќе ја направите на црниот дроб што ќе ве прогонува следните децении, вели Џинџер Хултин, диететичар, нутриционист и тренер.

Храната што треба да јадете во триесеттите години

Триесеттите години се кога повеќето луѓе почнуваат да чувствуваат проблеми со работата на метаболизмот и благодарение на забавувањето и зголемениот стрес и започнувањето на семејство, тие почнуваат да добиваат на тежина, според Кантор. За да го избегнете ова, вклучете што е можно повеќе храна богата со растителни влакна, како што се спанаќ или кељ и авокадо. „Здравите маснотии од маслиново масло, јаткасти плодови и семиња, заедно со растителни влакна, ќе ви помогнат да ја контролирате вашата тежина преку избегнување на напади на глад и да ги намалите желбите за слатка или нездрава храна“, вели тој.

За да ја одржите кожата да изгледа свежа, одморена и младешка, изберете храна богата со колаген и витамин Ц и јадете многу агруми, јагоди, брокула и пиперки, според Хулин.

Храна за да се избегне во триесеттите години

По долг, стресен ден, може да биде примамливо да се зграби парче пица и да се одморите со вино, но прекумерната консумација на алкохол и преработена храна се главните непријатели во вашите 30-ти години, вели Кантор. Овие намирници можат да обезбедат привремено ослободување од стрес, но тие ќе му наштетат на вашето здравје долгорочно, психички и физички. Исто така, ниту кофеинот не е ваш пријател.

„Преголемата консумација на кофеин може да ве дехидрира и да ви го наруши сонот кој е клучен, особено за време на стресни периоди од животот“, објаснува таа.

Храната што треба да ја јадете во четириесеттите години

Четириесеттите години се на половина пат помеѓу плодните години и средната возраст, и додека вашето тело се подготвува за оваа транзиција, очекувајте вашите хормони да исчезнат – особено естрогенот и тестостеронот, според Кантор. Помош во стабилизирање на нивото на хормоните се овозможува со консумирање зеленчук, со акцент на зелка, брокула, карфиол и кељ, бидејќи се покажа дека природно помагаат во отстранувањето на вишокот хормони и можат да го спречат ракот.

„Покрај тоа, омега-3 масните киселини ќе помогнат да се смири воспалението, да се изгради имунолошки систем и да се подобри изгледот на вашата кожа“, вели Хулин. Затоа, обрнете внимание на консумирање храна како лосос, лешници, анчови и сардини или ореви, лен и семе од чиа.

Храна што треба да се избегне во четириесеттите години

Крајно време е да се откажете од преработена храна богата со шеќер и брза храна. Друга работа на која треба да внимавате во текот на оваа деценија е внесот на сол. Премногу натриум е поврзан со високиот крвен притисок, надуеност и зголемување на телесната тежина.

Храната што треба да ја јадете во педесеттите години

Педесеттите се однесуваат на здравјето на коските. Конзумирајте храна богата со калциум, вклучувајќи млеко, бел грав, лосос, сардини, сушени смокви, кељ, грашок, бадеми, портокали или цвекло, тврди Кантор.

„Влакната се исто така важни на оваа возраст“, ​​додава Хулин. Влакната ви помагаат да се чувствувате полни, што може да помогне во регулирање на вашиот апетит, а исто така играат важна улога во намалувањето на нивото на холестерол за поддршка на здравјето на срцето, намалувајќи го ризикот од кардиоваскуларни заболувања.

Храна што треба да се избегне во педесеттите години

Повеќето луѓе на оваа возраст знаат дека вишокот шеќер е навистина лош за вашето здравје. Повеќето од нас исто така знаат дека шеќерот е вкусен, и во него лежи проблемот. Наместо да се откажете од секоја слатка работа во животот, Хулин препорачува да ги елиминирате додадените шеќери, како што е оној што се наоѓа во слатките, соковите, колачињата и други десерти.

Храната што треба да ја јадете во шеесеттите години

Одржувањето на здравјето на мозокот треба да биде во фокусот на вашата исхрана во шеесеттите години, вели Кантор. Кокосовото масло, авокадо, ореви и семиња ќе ви помогнат во ова.

Бобинките се полни со антиоксиданти, уште една хранлива материја која му помага на вашиот мозок и исто така го зајакнува вашиот имунолошки систем, но во исто време го намалува ризикот од хронични заболувања што можат да се појават во текот на оваа деценија.Покрај тоа, обрнете внимание на протеините за да помогнете во заштитата од губење на мускулите и одржување на здрава тежина.

Храна што треба да се избегне во шеесеттите години

Срцевите заболувања се водечки убиец и кај мажите и кај жените во Соединетите американски држави, според Центрите за контрола и спречување на болести. Пазете се од срцеви заболувања со елиминирање на вишокот на заситени масти од вашата исхрана, како што советува Хулин. Тие главно се наоѓаат во производи од животинско потекло, млечни производи, палмини масла и преработена храна и не треба да надминуваат 10 проценти од дневните калории.