недела, 5. ноември 2023. Вести денес: 0
home Живот и стил

Утре е празникот Преподобни Исакиј, Далмат и Фауст

Утре е празникот Преподобни Исакиј, Далмат и Фауст

Според календарот на МПЦ (Јулијанскиот календар) утре е 3 август и се одбележува Преподобни Исакиј, Далмат и Фауст.

Преподобен Исакиј има свој посебен празник во месец мај. Свети Далмат и Фауст беа татко и син. Далмат служеше во војската при императорот Теодосиј Велики, а потоа ја остави службата, го остави светот и заедно со син му Фауст стапи во еден манастир крај Цариград во кој игумен беше св. Исакиј.

По смртта на Исакиј со манастирот управуваше Далмат, кој толку се прослави со својот подвиг и со добродетелта што и самиот манастир почнаа да го нарекуваат Далматски. Учествуваше на Третиот вселенски собор, борејќи се против ереста на Несториј.

Се упокои мирно во петтиот век. А неговиот син Фауст го следеше татка си во се, а особено во добродетелта. Се упокои во Далматскиот манастир.