Според народните обичаи кадаифот е слатка која што се прави за Прочка. Се прави лесно и брзо, а марифетот е да ја погодите топлината на шербетот кога се истура врз кадаифот.
Ако сте љубители на десерти топени со шербет, ова е вистинската слатка за вас, Кадаифот има убав мирис и вкус, особено кога ќе се додадат рендана кора од лимон, сок од лимон и сецкани ореви.
И секако не е потребен посебен момент за да се најде на семејната трпеза, но сепак е поврзан со празникот Прочка.
Ссостојки:
- 500 грама кадаиф
- 800 грама шеќер
- 1 л и 200 мл вода
- 1 пакетче ванилин шеќер
- 150 грама путер (стопен)
- 150 грама сецкани ореви
- 80 грама суво грозје
- 1 лимон
- 1 портокал
Подготовка:
Содржината на кадаифот изронете ја и поделете ја на два дела. Премачкајте го дното на тавчето со путер и нанесете го првиот дел од кадаифот, врз него се става фил од ореви, суво грозје по желба, а можете да ставите и ф’стаци.
Потоа се нанесува и вториот дел од кадаифот. Се прелива со растопениот путер.
Се пече на 250 степени околу 10 минути, потоа се намалува рерната на 180 степени и се пече додека не се добие бакарна боја.
Шербетот се подготвува во 900 мл. вода се раствора 1,1 до 1,3 кг шеќер (не препорачувам многу шеќер околу 900 грама се доволни) на одредена температура по растопувањето на шеќерот се вари 3-5 минути и се додава сок од половина лимон.
Се остава 1-2 минути само да здивне и потоа се прелива кадаифот, при што кадаифот да биде ладен додека шербетот топол.
Се остава да впие од шербетот, а потоа се сече и сервира.
Уживајте во вкусот!