понеделник, 5. февруари 2024. Вести денес: 0
home Вести

Бектеши: Потребата од зелена транзиција на целиот регион ќе значи раст на економиите и подобар животот на граѓаните

Бектеши: Потребата од зелена транзиција на целиот регион ќе значи раст на економиите и подобар животот на граѓаните

Зелената агенда за Западен Балкан произлезе од потребата да се одговори на предизвиците за заштита на животната средина со кои се соочува регионот и да се усогласат нашите политики со приоритетите на Европската унија дефинирани преку Европскиот зелен договор.

Во оваа насока Северна Македонија веќе направи законски измени и засилено работи на зелена енергетска трансформација преку реализација на инвестиции во зголемување на домашните капацитети за производство на енергија од обновливи извори, кажа министерот за економија Крешник Бектеши во своето обраќање на панел сесијата насловена “Зелена агенда за Западен Балкан: рамка за имплементација за одржлив и климатски неутрален регион“ на Преспа форум дијалогот кој денеска се одржува во Охрид.

Најнови вести