понеделник, 27. ноември 2023. Вести денес: 0
home Вести

ФОТО: Членовите на УПОЗ со двочасовен прекин на работата во знак на протест, бараат линеарно зголемување на платите

ФОТО: Членовите на УПОЗ со двочасовен прекин на работата во знак на протест, бараат линеарно зголемување на платите

Вработените во управата и правосудството денеска и утре нема да работат од 10 до 12 часот. Причина за прекинот на работата се барањата за исплата на минимална плата и линеарно зголемување на останатите плати за 2.806 денари.

Како што најавија од Синдикатот на управата, правосудството и здруженија на граѓани (УПОЗ) се протестира во сите оние институции каде имаат синдикални организации, како што се министерства, агенции, фондови, управи и судови.

На социјалните мрежи УПОЗ објавува фотографии од протестот.

Членовите на Синдикатот на УПОЗ од Општина Тетово
УПОЗ од Кабинет на Претседател на Македонија
УПОЗ од Општина Карпош
УПОЗ од Агенцијата за катастар на недвижности
УПОЗ од Основен суд Кавадарци
УПОЗ од Основен суд Куманово и ОЈО Куманово
Основен граѓански суд – Скопје
УПОЗ од Општина Демир Хисар
УПОЗ од Основен суд Охрид
УПОЗ од Општина Велес
УПОЗ од Комисија за заштита од дискриминација
УПОЗ од ПИОМ
УПОЗ од Службен весник
УПОЗ од Државен завод за статистика
УПОЗ од Јавните обвинителства на Македонија
УПОЗ од Општина Градско

Од Синдикатот истакнаа дека во 95 проценти од институциите не се исплаќа минимална плата, а во останатите пет проценти, дел не ја подготвуваат минималната плата, а дел што веќе ја исплатиле направиле грешки и исплатиле само минимална плата без вклучен стаж.

Најнови вести