петок, 24. ноември 2023. Вести денес: 0
home Вести

Јанушев: Ако СДСМ го ставеше политиканството во втор план и се посветеше на интересите на граѓаните, автопатот Демир Капија-Смоквица ќе беше пуштен во август лани

Јанушев: Ако СДСМ го ставеше политиканството во втор план и се посветеше на интересите на граѓаните, автопатот Демир Капија-Смоквица ќе беше пуштен во август лани

Пуштањето на автопатот Демир Капија – Смоквица доцни цели осум месеци. Доколку СДСМ го ставеше политиканството во втор план и се посветеше на интересите на граѓаните, овој автопат ќе беше во употреба уште во август минатата година и граѓаните ќе можеа побргу и побезбедно да се движат по патниот коридор 10, истакна на денешната прес-конференција генералниот секретар на ВМРО-ДПМНЕ Игор Јанушев.

Тој истакна дека проектот го отпочна владата на ВМРО-ДПМНЕ  уште во септември 2012 година, за него беа потрошени 270 милиони евра, од кои 107 милиони беа обезбедени од ЕБОР, 130 милиони евра ЕИБ, 45 милиони евра како грант од ЕУ и 6 милиони евра од Буџетот на Република Македонија. Истиот има 2 клучки, 2 тунели од 1200 метри, 6 моста, 6 натпатници и потпатници, две ленти за возење и зелен појас во ширина од три метри во средината помеѓу патните ленти.

-ВМРО-ДПМНЕ го реализираше проектот за изградба на автопатот до завршна фаза уште во мај 2017 година. Преостануваше само да биде преместен уште еден далновод и да се заврши контролната соба. Целиот автопатот од 28 километри, кој поминува низ сложен карпест терен  беше завршен за 5 години. СДСМ потроши цела една година за преместување на една бандера и доизградба на една просторија. СДСМ неосновано го одложуваше пуштањето во употреба на автопатот, со цел граѓаните да заборават дека автопатот е изграден од ВМРО-ДПМНЕ и да се создаде впечаток, дека ете и СДСМ нешто изградиле. Граѓаните не се со кратка меморија и покрај потценувачкиот однос кој секојдневно го добиваат од СДСМ, граѓаните  точно знаат кој, што и колку направил, вели Јанушев.

Тој посочува дека овој автопат исто како и автопатот Миладиновци – Штип и Кичево  – Охрид се почнати и се во напредна фаза на реализација токму во време на ВМРО-ДПМНЕ, едниот 70%, другиот 50% реализирани. Сите проекти, кои СДСМ и Заев ги најавија како свои се проекти на ВМРО-ДПМНЕ.  СДСМ нема отпочнато ниту еден километар нов автопат.

-Добро е што СДСМ во недостиг на сопствени идеи и проекти ги продолжува проектите на ВМРО-ДПМНЕ бидејќи од нив полза имаат граѓаните. Им порачуваме во иднина, токму заради доброто на граѓаните да не ги кочат проектите отпочнати од ВМРО-ДПМНЕНеодговорноста која ја манифестираат и политиката на неработење мора да запре. Граѓаните очекуваат работа и посветеност. Ноторен факт е дека СДСМ не знае да работи, нагласи генералниот секретар на ВМРО-ДПМНЕ.

Најнови вести