петок, 17. ноември 2023. Вести денес: 0
home Вести

Отворен реновираниот Хируршки ургентен центар во склоп на ЈЗУ УК „ТОАРИЛУЦ“

Отворен реновираниот Хируршки ургентен центар во склоп на ЈЗУ УК „ТОАРИЛУЦ“

Од денеска е пуштен во употреба реновираниот Хируршки ургентен центар во склоп на ЈЗУ УК „ТОАРИЛУЦ“ во Скопје, за кој Владата издвои осум милиони денари буџетски средства и средства од донации.

Станува збор за целосна реконструкција на 400 метри квадратни на Хируршки ургентен центар.

На отворањето присуствуваа вицепремиерката задолжена за политики за добро владеење, Славица Грковска, министерот за здравство Беким Сали, и министерот за внатрешни работи Оливер Спасовски.

Министерот Сали потенцира дека за првпат после 30 години комплетното се реновираат просториите на Хируршки ургентен центар, а реализирана е и набавка на медицински инвентар и опрема за центарот.

-Со ваквите настани одбележуваме унапредување на условите за третман на пациентите кои се посебно значајни за мене како министер за здравство, но и како пациент земајќи предвид дека речиси секој од нас се нашол во ситуација да побара здравствена услуга, тука на Ургентниот центар. Фактот дека во оваа установа имаме комплетна реконструкција на простор на површина од 400 метри квадратни е показател за успешното менаџирање на оваа Клиника, чие раководство и во сензитивни услови на пандемија, успева значително да ги унапреди условите за третман на пациентите и да ја промени сликата и првиот впечаток кој го стекнуваат пациентите при барањето на медицинска помош тука во Ургентниот центар. Конкретно, реновиран е делот во кој се сместени приемното одделение, собата за реанимација, собата за тријажа, операционата сала, асептичната соба, помошните простории и санитарни чворови. За оваа цел се издвоени осум милиони денари буџетски средства и средства од донации, изјави Сали.

Директорот на ЈЗУ УК ТОАРИЛУЦ Александар Трајановски истакна дека се работи за комплетна реконструкција на простор за првпат после 30 години со површина од 400 метри квадратни.

-По целосната реконструкцијата на Клиниката за Ортопедски болести ова е уште еден проект во ЈЗУ УК ТОАРИЛУЦ Скопје кој ја измени комплетно сликата на оваа здравствена установа и ќе понуди нов квалитет на услугите за пациентите кои овде се лекуваат. Во состав на Ургентниот центар има апарат за компјутерска томографија и РГТ апарат, со што пациентите добиваат целосна дијагностика по приемот во болницата. Ургентниот хируршки центар е најголема здравствена установа во земјава која пружа ваков тип на медицински услуги. Годишно 35.000 пациенти се примаат во Ургентниот центар од цела територија на Северна Македонија. Дел од нив се згрижуваат во Ургентниот центар каде им се пружа неопходната медицинска помош, а дел се згрижуваат на останатите клиники за понатамошен третман, изјави Трајановски.

Вицепремиерката Грковска пак, оцени дека инвестиции во јавното здравство значат мотивирани здравствени работници, но и задоволни граѓани.

– Добриот начин на управување, стратешкиот пристап даваат добри и видливи резултати. Создаваат услови за квалитетни услуги на граѓаните што мора да биде најголем приоритет за сите носители на јавни функции. Со оваа и со сите претходни инвестиции создадена е обновена, модерна и пред се високопрофесионална Клиника, која продолжува да се развива по сите светски стандарди во најдобрите традиции на професионализмот, знаењето и стручноста. Со овие вложувања Владата ја искажува својата цврста решеност да продолжи да инвестира во здравствениот систем, што подразбира поквалитетен живот и подолг животен век на секој граѓанин, изјави таа.

На настанот беа доделени и благодарници на УНХЦР, Црвениот крст, како и на една приватна општествено одговорна компанија, кои го поддржаа реновирањето на Ургентниот – хируршки центар.

Најнови вести