петок, 17. ноември 2023. Вести денес: 0
home Вести

Поранешниот претседател Иванов се обрати во Обединетите Нации во Женева

Поранешниот претседател Иванов се обрати во Обединетите Нации во Женева

Вчера поранешниот претседател Иванов се обрати во Обединетите Нации во Женева на Состанокот на високо ниво на Меѓународниот центар Низами Ганџави и Канцеларијата на ОН во Женева кој се одржа во периодот од 12-13 јануари 2023 во Женева, Швајцарија. Состанокот на високо ниво беше на тема ,,Собирајќи ги деловите: Предизвици за поправање на скршениот свет”, а претседателот Иванов се обрати на петтиот панел на тема ,,Мултилатерализам за спас”.

Претседателот Иванов во обраќањето истакна дека глобалните закани и глобалните кризи се индикатор дека се потребни фундаментални реформи на мултилатералните институции, а дека како најсуштествени се издвојуваат многуте предлози за промени на Советот за безбедност – предлози за нови постојани членки, користењето на правото на вето, двојните стандарди со цел за поголема инклузивност и ефикасност на Советот за безбедност. Претседателот Иванов нагласи и дека не изостануваат и предлози за промени на меѓународните финансиски институции и делови од глобалниот систем. Но, дека претставниците на државите повеќе се заинтересирани постојните мултилатерални институции да продолжат да функционираат, ако треба и на основно ниво, отколку да се реформираат затоа што, иако, тие се несовршени и делумно функционални, и како такви се повеќе корисни, отколку да ги нема.

Државите, покрај сè, мора да продолжат да соработуваат меѓу себе и да промовираат заеднички цели и да ги балансираат спротивставените интереси, потенцираше претседателот Иванов во обраќањето на панелот за мултилатерализмот.

На Состанокот на високо ниво во Женева учествуваа голем број поранешни претседатели на повеќе држави меѓу кои на Латвија Валдис Затлерс, на Србија Борис Тадиќ, на Хрватска Колинда Грабар-Китаровиќ, на Швајцарија Мишелин Калми Реј, на Бугарија Ресен Плевнелиев, на Црна Гора Филип Вујановиќ, на Латвија Раимонис Вејонис, на БиХ Младен Иваниќ, на Грузија Ѓорѓи Маргвелашвили, на Бугарија Петар Стојанов, и др. Иста така, на Состанокот учествуваа и повеќе поранешни премиери и министри од повеќе држави, како и поранешни претседатели на повеќе меѓународни организации.

На состанокот учествуваа и модерираа дел од дискусиите и највисоки претставници на Канцеларијата на ОН во Женева и ко-претседавачите на Меѓународниот центар Низами Ганџави, Исмаил Серагелдин поранешен заменик претседавач на Светска банка и основал на Александриската библиотека и Ваира Вике-Фрајберга поранешен претседател на Латвија. Учесници на Состанокот на високо ниво беа и поранешни високи функционери во рамките на институциите на ОН.

Најнови вести