среда, 8. ноември 2023. Вести денес: 0
home Вести

УПОЗ бара правична и праведна распределба на средствата за сите вработени во судовите

УПОЗ бара правична и праведна распределба на средствата за сите вработени во судовите

Синдикатот на работниците од управата, правосудните органи и здруженија на граѓани (УПОЗ) бара од Судскиот буџетски совет веднаш да ја повлечат одлуката донесена на вчерашната седница, со која на судиите и членовите на Судскиот совет ќе им се исплатат најмалку по 12 илјади денари, а на вработените во судовите по 500 денари за додатоци на плата за ноември.

Синдикатот бара правична и праведна распределба на средствата за сите вработени во судовите, а доколку не биде повлечена одлуката, велат дека одговорноста за последиците од незадоволството на вработените во судовите ќе ја сноси Судскиот буџетски совет.

Доколку оваа Одлука не биде повлечена, за последиците од огромното незадоволство кај членовите на Синдикатот на УПОЗ и вработените во судовите ќе го сносат членовите на Судскиот буџетски совет.

– Ваков селективен пристап при исплата на надоместоци на плата и зголемувања на платите во судовите, беше повод за многу протести и штрајкови во минатото, и Судскиот буџетски совет продолжува со незаконска и неправична поделба на надоместоци на плата. Праксата на носење одлуки, зад затворени врати, без присуство на јавноста ниту пак можност Синдикатот на УПОЗ да се стави во одбрана на вработените во судовите, и во минатото и во иднина ќе допринесуваат само да се зголемува револтот и незадоволството на вработените и повторно да се организираат протести и штрајкови, посочуваат од Синдикатот на УПОЗ.

Најнови вести