четврток, 9. ноември 2023. Вести денес: 0
home Вести

Во Струмица дневно се вакцинираат околу 70 граѓани против сезонски грип

Во Струмица дневно се вакцинираат околу 70 граѓани против сезонски грип

Во Струмица дневно се вакцинираат околу 70 граѓани против сезонски грип на три пунктови од кои едниот е во Валандово, кој го покрива Центарот за Јавно здравје во Струмица.

Од Центарот информираат дека интересот на граѓаните за вакцинирање е ист како лани, а најголем е кај граѓаните на возраст над 65 години.

– На располагање имаме 2.600 вакцини од кои 2.400 се за Струмица, а 200 за Валандово. Покрај највозсрасната група граѓани, бесплатна вакцина примаат и хронично болните, бремените жени, здравствените работници и децата од 6 месеци до 5 години, информира директорот Петре Витанов.

Покрај интересот за бесплатното вакцинирање, голем интерес има и за комерцијалните вакцини за кои се плаќа 800 денари.

Вакцинирањето против сезонски грип во Струмица почна на 25 октомври.

Најнови вести