четврток, 30. ноември 2023. Вести денес: 0
home Вести

Воздухот во Македонија и денеска загаден- бесплатен јавен превоз за скопјани

Воздухот во Македонија и денеска загаден- бесплатен јавен превоз за скопјани

Воздухот во Скопје и денеска е загаден над дозволеното. Највисоки концентрации на ПМ10 честички повторно има во Лисиче 187 микрограми на метар кубен, Ректорат 173, Центар 107, Гази Баба 104, Карпош 92.

Највисоки концентарции на ПМ2,5 честички има во Карпош 64 и Центар 54 микрограми на метар кубен.

Во другите градови највискои концентрации на ПМ10 честички се измерени во Битола 135 микрограми на метар кубен, Кочани 126, Кичево 117, Тетово 109 и Кавадарци 87.

Највисоки концентарции на ПМ2,5 честички во другите градови се измерени во Битола 127, Тетово 106 и Куманово 57 микрограми на метар кубен.

По добиените информации дека квалитетот на воздухот во Скопје последователно два дена е загаден над дозволеното, односно над 200μg/m3, повторно беа активирани мерките за ублажување на последиците од аерозагадувањето во градот.

Најнови вести