петок, 24. ноември 2023. Вести денес: 0
home Вести

Зголемен водостојот на Преспанското, намален на Охридското Езеро

Зголемен водостојот на Преспанското, намален на Охридското Езеро

За еден сантиметар е зголемен водостојот на Преспанското Езеро во споредба со вчера, а за исто толку е намален на Охридското Езеро, покажуваат резултатите од последните мерења направени од Управата за хидрометеоролошки работи (УХМР).

Со тоа нивото на Преспанското Езеро е за 1,68 метри пониско од просекот за септември, додека водостојот на Охридското Езеро е за еден сантиметар повисок од повеќегодишниот просек за овој период од годината. Повисоко од просечното и тоа за 2,43 метри е и нивото на Дојранското Езеро кое е исто со вчерашното.

Повисоки од просечните се и водостоите на повеќето од реките во земјава и бележат благо зголемување или намалување во споредба со вчера. (МИА)

Најнови вести