сабота, 9. март 2024. Вести денес: 0
home Вести

Индија би можела да протера четири милиони граѓани

Индија би можела да протера четири милиони граѓани

Четири милиони жители на Индија од североисточната сојузна држава Асам би можеле да го загубат своето државјанство, пренесе Би-би-си.

Националниот регистар на граѓани на Индија објави листа на луѓе кои можат да докажат дека во Асам пристигнале пред 24 март 1971 година, еден ден пред прогласувањето на независност од страна на Бангладеш.

Индиските власти велат дека нивната цел е да ги отстранат илегалните мигранти од Бангладеш, a поради страв од насилство, официјални лица изјавија дека нема да има итни депортации.

Стотици илјади луѓе пребегале во Индија откако Бангладеш се отцепи од Пакистан и стана независна држава, а многу од нив се населиле токму во Асам, кој сега има повеќе од 30 милиони жители.