вторник, 28. ноември 2023. Вести денес: 0
home Вести

Украинскиот претседател го смени шефот на Силите за територијална одбрана

Украинскиот претседател го смени шефот на Силите за територијална одбрана

Украинскиот претседател Володимир Зеленски го разреши Игор Тансјура од функцијата шеф на Територијалните одбранбени сили на вооружените сили на Украина и на негово место го назначи Анатолиј Бархилевич.

„Да се ​​разреши Игор Иванович Тансјура од функцијата шеф на Територијалните одбранбени сили на вооружените сили на Украина“, се вели во декретот.

За командант на силите беше назначен генерал-мајор Анатолиј Бархилевич. Тансјура беше назначен на функцијата во мај минатата година.

Работата на силите за територијална одбрана опфаќа заштита на критичната инфраструктура, спречување саботажа, неутрализација на непријателските разузнавачки сили и севкупно одржување на безбедноста во Украина. Тие мора да ја одржуваат безбедноста додека главните вооружени сили се во целосна мобилизација.