недела, 12. ноември 2023. Вести денес: 0
home Вести

Унгарскиот парламент изгласа построг Закон за странски работници

Унгарскиот парламент изгласа построг Закон за странски работници

Унгарскиот парламент, поддржан од гласовите на десничарското владејачко мнозинство, денеска го усвои таканаречениот Закон за гастарбајтери, пренесе ДПА.

Новиот закон треба да го регулира вработувањето на странски државјани во Унгарија, а кои не се од земји членки на ЕУ.

Според веб-страницата на парламентот, 135 пратеници гласаа за предлог-законот што го претстави министерот за економија Михали Варга. Од опозицијата имаше 47 гласа против, а 10 беа воздржани, пренесе ДПА.

Донесените мерки се реакција на владата на премиерот Виктор Орбан – која е непријателски расположен кон миграцијата – на недостигот на работна сила во земјата на ЕУ. Кинеските инвеститори планираат изградба на големи фабрики за производство на батерии за автомобили за е-мобилност, а нивните операции може да се обезбедат само со вработување на илјадници странски работници надвор од Европската унија.

Новиот закон дава строги услови за вработување и вработување на странци од земји кои не се членки на ЕУ. Дозволите за престој може да се издаваат за најмногу две години и да се продолжат за најмногу една година. Работниците мора да докажат дека имаат редовни примања и сместување. Не е дозволено обединување со роднините.