вторник, 7. ноември 2023. Вести денес: 0
home Занимливости

Жена ги тужела своите возрасни синови затоа што не сакале да се иселат од нејзиниот дом

Жена ги тужела своите возрасни синови затоа што не сакале да се иселат од нејзиниот дом

Седумдесет и пет годишна мајка, чие име не е објавено, неколку пати неуспешно се обидела да ги убеди своите синови да се иселат од нејзиниот дом во Павија, северна Италија.

И покрај тоа што имале работа, мажите – на возраст од 40 и 42 години – одбиле да најдат свое алтернативно сместување.

Тие одбиле да придонесуваат и за трошоците на домаќинството и покрај тоа што имале сопствени приходи и не помагале во домашните работи, пренесува Инсајдер.

Бидејќи не можела да ги избрка со убедување, мајката решила да оди на суд.

Според италијанскиот весник La Provincia Pavese, тоа било успешно. Судијата во Павија, Симона Катерби, одлучи дека синовите мора да го напуштат домот на нивната мајка до 18 декември.

Во пресудата, судијата признал дека аргументот за останувањето на синовите на имотот некогаш можел да се смета за „основан“, со оглед на обврските на родителите кон децата, пишува весникот.

Сепак, Катерби рече дека тоа повеќе не изгледало оправдано со оглед на тоа што и двајцата сега се во своите 40-ти.

Според студијата на Statista од 2023 година, околу 70 отсто од Италијанците на возраст меѓу 18 и 34 години живеат во домовите на нивните родители, со малку поголем процент кај мажите.

Овој феномен може да се припише на високата стапка на невработеност кај младите во Италија, што им отежнува на многу млади Италијанци да постигнат финансиска независност на рана возраст.

„Гардијан“ забележа дека Италија дури има термин за возрасни кои не сакаат или не можат да го напуштат семејниот дом – „бамбочиони“, што грубо во превод значи „големи бебиња“.