петок, 10. ноември 2023. Вести денес: 0
home Живот и стил

Спремни ли сте за поместувањето на часовникот: За оваа група луѓе тоа може да биде посебно стресно

Спремни ли сте за поместувањето на часовникот: За оваа група луѓе тоа може да биде посебно стресно

Претстојното префрлање на „зимско сметање на времето“ би можело да предизвика проблеми кај луѓето со деменција, објави Би-Би-Си.

Здружението за Алцхајмерова болест Британија вели дека враќањето на часовниците наназад, што не очекува викендов, може да ги дезориентира овие лица. Како што зимските утра стануваат потемни, на луѓето со деменција може да им биде тешко да ги приспособат шемите на спиење. Покрај тоа, на нивниот деноноќен биолошки часовник му треба повеќе време за да се прилагоди на новата ситуација. Како што деновите стануваат пократки, некои луѓе со деменција може да доживеат и „синдром на зајдисонце“, што е промена во однесувањето во доцните попладневни часови, па тие стануваат вознемирени или збунети.

Деменцијата е синдром поврзан со континуирано опаѓање на функцијата на мозокот. Алцхајмеровата болест е вид на деменција и една од нејзините најчесто дијагностицирани форми. Симптомите на деменција вклучуваат проблеми со губење на меморијата и ментална острина и брзина. Поединците може да имаат потешкотии да зборуваат правилно, а проблемите со расположението и расудувањето во одредени ситуации се исто така карактеристични за болеста. Добротворната организација потсетува дека негувателите на лицата со деменција можат да преземат чекори за да им помогнат да бидат помалку расеани и да ја променат нивната дневна рутина: следење рутина во текот на денот и пред спиење, што може да го регулира нарушениот телесен часовник.

Ова се однесува на јадење и вежбање во исто време секој ден. Излегувањето надвор наутро затоа што придонесува за воспоставување на внатрешниот телесен часовник на дементираното лице и го прави поуморен и поспан навечер. Избегнувајте работи кои можат да го нарушат сонот во текот на денот, како што се консумирање кофеин и дремење во текот на денот. Првите знаци на Алцхајмерова болест се кријат на необично место и можат да бидат откриени со едноставен тест. Др. Тим Бинланд од здружението за Алцхајмерова болест вели дека за повеќето од нас, вртењето на часовниците наназад е „безгрижно кревање раменици“ и бара само прилагодување на стрелките на часовникот дома. Но, за луѓето со деменција, тоа може да „предизвика анксиозност, збунетост и раздразливост“.