среда, 15. ноември 2023. Вести денес: 0
home Живот и стил

Вашето дете е вознемирено и не можете да го смирите? Овие два збора НИКОГАШ не смеете да му ги кажете!

Вашето дете е вознемирено и не можете да го смирите? Овие два збора НИКОГАШ не смеете да му ги кажете!

Секое дете од време на време се вознемирува, што е сосема нормално затоа што се уште учи да ги контролира своите емоции. Но, кога детето почнува да паничи или да покажува бес, многу родители користат вообичаена фраза од два збора што никогаш не треба да ја кажат кога детето е вознемирено.

Така барем мисли експертот за родителство Рејчел Ромер, мајка на две деца.

Како што објаснува за CNBC, апсолутно најлошото нешто што еден родител може да му го каже на своето дете е „смири се“. На децата треба да им се покаже смиреност, а оваа фраза може да ги направи вознемирени.

„Имам две мали четиригодишници и размислувам како, кога се загрижени, да им кажам дека треба да се смират е дефинитивно една од најлошите работи“, рече таа.

„Кога ќе му кажеме на детето дека треба да се смири, само му потврдуваме дека неговите емоции не се важни и дека треба да ги контролира, што дури и ненамерно може да делува како омаловажување“ – вели таа.

Покрај тоа, експертот објаснува како оваа вообичаена фраза на многу родители предизвикува повеќе штета отколку корист.

„Детето има впечаток дека не е забележано, дека на некој начин всушност треба да се срами од своите реакции и емоции, а тоа никогаш не е добро“, заклучила таа.