четврток, 23. ноември 2023. Вести денес: 0
home Економија

Ќе се прошири листата на производи со ограничена маржа, во тек се анализи

Ќе се прошири листата на производи со ограничена маржа, во тек се анализи

Економскиот тим на Владата е во постојан контакт со сите засегнати страни и во тој контекст, како што и претходно беше најавено, ќе има проширена листа на производи по завршување на потребните анализи на пазарот, рече денеска владиниот портпарол Мухамед Хоџа, во одговор на новинарско прашање кога ќе се прошири листата на производи со ограничена маржа.

Владата вчера донесе одлука да се продолжи рокот на траење на мерката за ограничување на маржата на основните прехранбени производи во трговијата на мало и големо за следните три месеци, односно до крајот на годината. Со тоа е продолжена важноста на тековната одлука за таа намена, чија важност е до крајот на месецов.

Одлуката, како што потсети Хоџа, се носи заради потребата од ограничување на растот на цените на мало на основните прехранбени производи, како и поради тоа што состојбата на пазарот укажува дека цените не се стабилизирани. На овој начин, евентуалниот раст на цените во трговијата на големо и трговијата на мало ќе биде предизвикан од растот на увозните и берзанските цени, како и растот на производствените трошоци.

Со владината одлука, трговската маржа на трговските друштва и трговските поединци кои учествуваат во трговскиот ланец на белиот леб, сечен на парчиња или цел, белиот шеќер и сончогледовото масло за јадење е утврдена во висина до 5 проценти во трговијата на големо и во трговијата на мало. Додека пак, висината на трговската маржа на трговските друштва и трговските поединци кои учествуваат во трговскиот ланец на брашно од пченица – тип 400 и тип 500, макарони и шпагети од тврда пченица, македонски бел ориз и трајно кравјо млеко со масленост од 2,8 проценти, 3,2 проценти и 3,5 проценти млечна маст и јајца е во висина до 10 проценти во трговијата на големо и на мало.