сабота, 11. ноември 2023. Вести денес: 0
home Економија

Унгарија ја намали каматната стапка откако олабави инфлацијата

Унгарија ја намали каматната стапка откако олабави инфлацијата

Унгарија ја намали највисоката клучна каматна стапка во Европската унија за цел процентен поен додека креаторите на политиката се обидуваат да се изборат со најдолгата рецесија во земјата од 1995 година.

Централната банка ја намали својата каматна стапка преку ноќ на 14 отсто во вторникот, што одговара на сите прогнози во истражувањето на Блумберг. Овој потег го донесе инструментот, кој беше направен како клучна стапка во октомври за да го спречи падот на форинтата, еден чекор подалеку од референтната стапка, која беше задржана непроменета на 13% во посебна одлука.

Ова значи дека монетарната политика на Унгарија најверојатно ќе излезе од автопилот од септември. Централната банка смета дека очекувањата на пазарот за намалување на стапките во четвртиот квартал се претерани.
Народната банка на Унгарија одлучи да не го менува темпото на нормализација во август. Ја намали стапката на кредитирање преку ноќ со обезбедување (горниот крај на коридорот на каматните стапки) за 100 bp на 16,5%. Уште поважно, централната банка објави дека од 30 август каматната стапка на тендерот за брзи депозити преку ноќ ќе се намали на 14%. Ова е ефективно намалување на стапката за 100 bp. Слична промена ќе има и во тендерската стапка на девизна своп преку ноќ. Во принцип, овие промени не беа изненадувачки.

Врвот на настанот за политиката не беше самата одлука, туку ажурираното напредно упатство и соодветната комуникација. Како што напишавме во нашата прегледна белешка, состанокот за утврдување на стапката во август обезбеди совршена можност за централната банка да управува со пазарните очекувања за монетарната политика во четвртиот квартал. Монетарниот совет ја искористи оваа можност.

Заменик-гувернерот Вираг повтори дека монетарната политика влегува во нова фаза на нормализација по спојувањето на ефективните и основните стапки. Оваа конвергенција се случува во септември и по која втората фаза ќе вклучува поедноставен комплет алатки за монетарната политика.

Во однос на стапката, заменик-гувернерот беше доста гласен за очекувањата за намалување на стапките на инвеститорите. И покрај тоа што централната банка се согласува со ставот дека конвергенцијата ќе се случи во септември (за да можеме да очекуваме конечно намалување од 100 bp до крајот на првата фаза), таа не се согласува со она што е ценето потоа. Централната банка смета дека очекувањата на пазарот се претерани и нагласува дека монетарната политика ќе излезе од автопилот во втората фаза од нормализацијата. Одлуките ќе бидат водени од податоци и ќе се носат чекор-по-чекор, имајќи ги предвид стабилноста на пазарот и ризиците од инфлација.

Инфлацијата е идентификувана како главен виновник за колапсот на домашната побарувачка и слабата економска активност. Во оваа позадина, главното оружје за насочување на економијата кон поволен пат на раст е преку тесните монетарни услови, позитивните реални каматни стапки и со тоа побрзото консолидирање на инфлацијата. Уште една јастребска порака.