понеделник, 6. ноември 2023. Вести денес: 0
home Вести

Ципрас потврди дека се брише „македонска“ од името на нашата црква

Ципрас потврди дека се брише „македонска“ од името на нашата црква

Во одговор до лидерот на опозицијата Мицотакис грчкиот премиер Ципрас вели дека Македонската православна црква (МПЦ-ОА) испратила писмо до Вселенската патријаршија во кое се откажува од придавката Македонска.

Ципрас тоа го поврзува со развојот на настаните во спорот за името.

МПЦ-ОА наводно побарала ново име, кое нема да го содржи терминот Македонија, а според посоченото, МПЦ-ОА побарала свое преименување во „Охридска и на Јустинијана Прима архиепископија“.

Најнови вести