недела, 12. ноември 2023. Вести денес: 0
home Вести

Формирана комисија за стручен надзор за случајот со родилката која се обиде да се самоубие на ГАК

Формирана комисија за стручен надзор за случајот со родилката која се обиде да се самоубие на ГАК

На барање на министерот за здравство Фатмир Меџити, формирана е комисија за стручен надзор во врска со случајот со родилката Б.М од Скопје, која скокна од првиот кат на Гинекологија.

Комисијата за стручен надзор е формирана откако беше извршен вонреден инспекциски надзор од Државниот санитарен и здравствен инспекторат (ДСЗИ).

Министерството за здравство соопшти дека Комисијата е составена од двајца гинеколози, психијатар, клинички психолог и претставник од Министерството и има задача да изврши надзор над стручната работа во ЈЗУ Универзитетска клиника за гинекологија и акушерство во врска со лекарскиот третман на родилката.

-По добивање на извештајот  од стручен надзор, јавноста ќе биде информирана за констатираната состојба. Исто така, ќе бидат преземени соодветни мерки согласно извештајот на ДСЗИ, соопшти Министерството за здравство. (МИА)

Најнови вести