вторник, 7. ноември 2023. Вести денес: 0
home Вести

Меморандум на албанските интелектуалци, 7 точки за решавање албанското прашање во Македонија

Меморандум на албанските интелектуалци, 7 точки за решавање албанското прашање во Македонија

Група интелектуалци во Македонија од денеска почнаа со потпишување меморандум со седум точки, додека пак барањата се: Промена на Уставот на Република Македонија, промена на името на ПЈРМ, исто така ја нагласуваат потребата од интегрирање на Албанците како приоритетен народ пред било која друга интеграција, вклучително и интеграција во ЕУ, одбиваат интересот на Албанците да остане заложник на регионалниот мир и стабилност, определување на албанските интереси и поставување на цели, исто така, силно ја осудуваат злоупотребата на криминални досиеја за експонентите на албанската политичка класа вклучени во коруптивни и криминални афери. Исто така бараа закон кој на албанскиот јазик ќе му овозможи еднаков статус со македонскиот јазик во Република Македонија.

Исто така, групата албански интелектуалци, велат дека се одлучни постојано и во континуитет да се спротиставуваат на било каков вид на политика на штета на Албанците и дека ќе барат одговорност за таквата политика.

Најнови вести