понеделник, 27. ноември 2023. Вести денес: 0
home Вести

Професор Калајџиев за случајот на Јанакиески: Нема пречка притворите на осудениот да му се засметаат во правосилна казна

Професор Калајџиев за случајот на Јанакиески: Нема пречка притворите на осудениот да му се засметаат во правосилна казна

Нема вистинска пречка притворите од различни постапки на осудениот да му се засметаат во правосилна казна; повеќето (ограничени) правници ќе тврдат дека тоа не е предвидено во закон, вели професорот по кривично право Гордан Калајџиев.

„Законите се пишуваат по претпоставка еден обвинет една постапка. Ако случајот е комплексен (inter alia еден обвинет 10 постапки, решенијата ги бараме во правните принципи (R. Dworkin). Принципот на правичност бара фер компензација (restitutio in integrum)“ – пишува тој на својот фексбук профил.

Најнови вести